FDA zveřejnil návrh definice termínu „lepek“ a závazných podmínek, za kterých se může na etiketu potravinářského výrobku uvádět tvrzení „neobsahuje lepek“.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (
FDA) zveřejnil návrh definice termínu „lepek“(gluten) a závazných podmínek, za kterých se může na etiketu potravinářského výrobku uvádět tvrzení „neobsahuje lepek“ (gluten-free). FDA publikovala návrh směrnice jako reakci na zákon o značení potravinových alergenů a ochraně spotřebitele (
FALCPA) z roku 2004, který stanoví povinnost používat jednotnou a srozumitelnou anglickou terminologii při deklarování přítomnosti osmi hlavních potravinových alergenů (pšenice,
mléko,
vejce,
ryby, korýši, stromové
ořechy, arašídy a sójové boby) na obalu výrobku. FALCPA rovněž ukládá FDA vydat navrhovanou směrnici definující a povolující dobrovolné používání tvrzení gluten-free a vydání konečného znění směrnice do 2. srpna 2008. Více informací
na adrese