Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek FERA: Bezpečnost zpracovaných nanočástic v potravinách do kategorie

Nanotechnologie > Vlivy na zdraví - Archiv> Nanotechnologie> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

FERA: Bezpečnost zpracovaných nanočástic v potravinách

Vydáno: 12.8.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Prezentace na 2. mezinárodní konferenci v rámci projektu MoniQA (Krakov, 8.–10.6.2010).
FERA (The Food and Environment Research Agency) je uskupení v rámci DEFRA (Ministerstva pro životní prostředí, potraviny a záležitosti venkova ve Velké Británii), které bylo vytvořeno za účelem podpory a rozvoje udržitelného potravinového řetězce, zdravého životního prostředí (přírody) a k ochraně společnosti na celém světě před biologickými a chemickými riziky.
Úlohou FERA je získávat důkazy, provádět analýzy a poskytovat rady vládě, mezinárodním organizacím a privátnímu sektoru. Činnost FERA byla oficiálně zahájena 15.6.2009.
FERA je členem evropského konsorcia zaměřeného na proškolování s cílem dosáhnout vyšší bezpečnosti potravin (TrainSaferFood). Vedle průběžných zpráv vydává FERA i řadu publikací.
 
Na 2. mezinárodní konferenci organizované v rámci projektu MoniQA (Polsko, Krakov, 8.–10.6.2010) byl prezentován příspěvek zástupce FERA a to pod názvem “Posuzování bezpečnosti zpracovaných nanočástic v potravinách: význam detekce & charakterizace” (viz příloha).
Karen Tiede, autorka prezentace, dochází k tomuto závěru:
 
Nanotechnologie je klíčová technologie pro vývoj a výrobu potravin.
– Posuzování bezpečnosti je obtížné, neboť ENP jsou různorodé a jedinečné povahy, je však nezbytné pro to, aby se výhody nanotechnologie mohly využívat.
– Pro další vývoj je nezbytný nový přístup k testování ENP a vývoj v analýze.
– Náležitá charakterizace je zásadní pro lepší pochopení chování a osudu ENP, ale náročná!
– Je zapotřebí více údajů, avšak vědecké literatury týkající se analýzy ENP v potravinách postupně přibývá!
 
Příloha: Safety assessment of engineered nanoparticles in food: the importance of detection & characterization (pdf, 4,72 MB, 38 stran)
 
Zdroj: MoniQA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021