Bezpečnost potravin

Fermentací proti alergenům

Vydáno: 28. 4. 2007
Autor: pospisilova

Pomocí směsi mléčných bakterií a Streptococcus lactis by se mohlo dosáhnout snížení alergenů v  mléce a syrovátce .

Podle výzkumníků z University Hohenheim (SRN) lze fermentací odtučněného mléka a syrovátky směsí (1 : 1) mléčných bakterií a Streptococcus lactis snížit obsah betalaktoglobulinu až o 90 % v mléce, resp. o 70 % v syrovátce. V mateřském mléce se nevyskytuje tato syrovátková bílkovina, která je hlavním alergenem kravského mléka pro kojence a děti (vyvolává 80 % alergií, pokud jde o mléko).
Problém ale zatím je, že byl testován jen vliv na antigeny, nikoli aktuální alergenní potenciál. V dalším výzkumu musí být vyrobeno takové množství produktu, aby bylo možno provést klinické zkoušky ohledně snížení alergenních účinků.