Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Fialová rajčata s antokyany do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Fialová rajčata s antokyany

Vydáno: 27.11.2019
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN

Čínští vědci vytvořili s pomocí genových modifikací fialová rajčata, která jsou obohacena o antokyany. O výzkumu informovala Čínská akademie věd, výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Molecular Plant.

Antokyany - druh antioxidantů - jsou rostlinné pigmenty, které způsobují tmavě červené, fialové nebo modré zbarvení plodů. Některé studie přisuzují konzumaci antokyanů celou řadu pozitivních zdravotních účinků, jako jsou např. prevence kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny. 

Rajčata jsou ve světě velmi oblíbenou zeleninou a jsou také známa svým bohatým obsahem lykopenu, antioxidantu rozpustného v tucích. Nicméně neoplývají dostatečným množstvím antokyanů, tj. antioxidantů rozpustných ve vodě. Proto jsou v tomto směru vhodným kandidátem výzkumu genetických inženýrů.

Ačkoliv většina kultivarů rajčat neobsahuje antokyany v plodech, fialová klasicky vyšlechtěná odrůda Indigo Rose je přirozeně akumuluje (v závislosti na světelných podmínkách) ve slupce. Čínští vědci z Institutu genetiky a vývojové biologie v Pekingu si proto vybrali právě tuto odrůdu ke studiu mechanismu biosyntézy antokyanu.

Podařilo se jim identifikovat geny zodpovědné za tento proces a následně vygenerovali fialová rajčata, akumulující antokyany jak ve slupce, tak i v dužnině plodu. Dle vedoucího vědeckého týmu, Li Chuanyou, se našly nové cesty a technické postupy, jak zvýšit obsah antokyanů v rostlinách.

Navíc, přítomnost antokyanů v rajčatech by zároveň mohla prodloužit jejich trvanlivost, na což přišel již před lety britský výzkumný tým - informovali jsme v článku "Antokyany prodlužují trvanlivost rajčat" ze dne 9. 1. 2014.

Zdroj obrázku: Institut genetiky a vývojové biologie v Pekingu

 

Zdroje:
http://www.xinhuanet.com/english/2019-11/12/c_138548965.htm,
https://www.cell.com/molecular-plant/pdf/S1674-2052(19)30336-3.pdf 

 

Zdroj článku: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018