Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek FLABEL: výzkumný projekt EU do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv

FLABEL: výzkumný projekt EU

Vydáno: 2.12.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Projekt zaměřený na nutriční značení potravin podpoří Evropská komise prostřednictvím 7. rámcového programu V&V.
Dne 24. listopadu 2008 byl zahájen první výzkumný projekt zaměřený na nutriční značení potravin, který je financován z prostředků Evropské komise. FLABEL (Food Labelling to Advance Better Education for Life) je tříletý projekt, který se bude řešit v 7. rámcovém program V&V v letech 2008–2011.

Projekt je reakcí na skutečnost, že strava má značný vliv na zdravotní stav populace. Vlády i potravinářské společnosti se proto stále více zaměřují na poskytování informací o nutričním složení potravin, což má napomoci spotřebitelům ve výběru vhodných potravin.
V současné době již existuje řada způsobů uvádění nutričního složení potravin (tabulka nutričních hodnot, světelný semafor, GDA=doporučené denní množství, loga znázorňující zdravotní prospěch aj.), které mají podpořit změnu chování spotřebitelů při výběru potravin.
 
Projekt FLABEL si klade za cíl:
1. Stanovit, jak informace o nutričním složení potravin na etiketách potravin ovlivňuje výběr potravin, chování a zdravotní stav spotřebitelů.
2. Poskytnout vědecký základ pro používání nutričních informací na etiketách potravin.
 
Do projektu je zapojeno 12 partnerů z osmi zemí. Další informace lze průběžně sledovat na internetových stránkách projektu: www.flabel.org.
 
Zdroj: EUFIC
 
O projektu FLABEL na stránkách CORDIS. Související příspěvky na portálu Bezpecnostpotravin.cz:
Seminář ke GDA na výstavě Země živitelka 2008
Nutriční značení: dobrovolné uvádění směrných dávek
Označení „vysoký-, střední- a nízký obsah“ podle FSA
Úvahy o označování potravin barvami semaforu
Na český trh přicházejí nově označené výrobky
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021