Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Flavonoidy a srdeční infarkt do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Flavonoidy a srdeční infarkt

Vydáno: 1.8.2002
Tisk článku
flavony, flavonoly, snížení rizika výskytu srdečního infarktu
V Národním institutu pro výživu v Helsinkách byla v rámci rozsáhlého výzkumného projektu zkoumána souvislost mezi výskytem srdečního infarktu a příjmem flavonoidů ve stravě. Studie se zúčastnilo 25 372 mužů ve věku mezi 50 a 69 lety – kuřáků, kteří před začátkem výzkumu neprodělali žádný infarkt. Během více než šesti let se u 1 122 mužů vyskytl srdeční infarkt. Statistické vyhodnocení ukázalo, že riziko výskytu srdečního infarktu se u skupiny s nejvyšším příjmem flavonů a flavonolů snížilo ze 100 na 77 %.
Flavonoly a flavony jsou antioxidativně působící sekundární rostlinné látky ze skupiny flavonoidů, které se často vyskytují jako žluté barvivo v zelenině a ovoci.
Finská studie potvrdila dřívější výzkumy z Nizozemska, které rovněž prokázaly, že vyšší příjem flavonoidů ze zeleniny a ovoce snižuje riziko výskytu srdečního infarktu.
Gemüse, 38, 2002, č. 6, s. 4  (DK)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021