Bezpečnost potravin

FOOD4ME: výzkumný projekt EU

Vydáno: 22. 7. 2011
Autor:

Projekt “Potraviny pro mě” se zaměřuje na výživu uzpůsobenou potřebám jednotlivců.

Na základě výzkumné studie provedené v roce 2010 se zjistilo, že osoby reagují na různé nutriety odlišně. Jde např. o n-3 mastné kyseliny. Výsledky studie publikované v časopise Atherosclerosis ukazují, že tyto tzv. “zdravé” tuky, které se nacházejí v tučných rybách a považují se za kvalitní složku stravy, která se doporučuje konzumovat z hlediska prevence kardiovaskulárního onemocnění, jsou ve skutečnosti více prospěšné pro ty jedince, kteří mají pro ně zvláštní genetickou výbavu.

Projekt FOOD4ME (Personalised nutrition: an integrated analysis of opportunities and challenges) řešený v 7. rámcovém programu V&I v EU, v prioritě KBBE (na znalostech založená bioekonomika), byl spuštěn počátkem roku 2011. Uvedený projekt se bude zabývat výživou sestavovanou adresně (personalized) podle potřeb uživatelů (jejich genetického vybavení).

 

Projekt FOOD4ME je čtyřletý a do jeho řešení je zapojena řada zemí, včetně USA. Koordinátorem projektu je University College Dublin (Irsko).

Více informací o projektu je k dispozici na stránkách CORDIS a EUFIC.

Zdroj: CORDIS News