Ve dnech 25.–29. října 2010 se uskutečnila ve Valencii (Španělsko) mezinárodní konference zaměřená na inovace v potravinářském sektoru. Na organizaci konference se podílely:– ISFE (the International Society of Food Engineering; pobočka IUFoST)– PUV (Polytechnic University of Valencia)– CSIC (the Institute of Agrochemistry and Food Technology)– FV (the Vaquero Foundation for R+D on Pork Meat)
Na akci bylo prezentováno 22 vyžádaných přednášek a 353 dalších sdělení. Sborník abstraktů je v příloze.Jedním z hlavních témat konference byly inovace založené na nanotechnologii. Problematice nanotechnologie byly věnovány následující přednášky (13–16) a sdělení (72–244):13. Technologie nano (mikro)-emulzí pro vývoj funkčních nápojů14. Přirozené nano-struktury v extraktu z Monordica charantia L.: tvorba a funkce15. Senzory na bázi nanofotoniky v potravinářství: inovativní přístupy16. Makro, mikro a nanostruktury při výrobě a inovaci potravin72. Hybridní materiál na bázi celulóza-Ag nanočástic k regulaci mikroflózy způsobující kažení potravin v absorpčních podložkách95. Vliv výrobních parametrů na nanofiltraci tlakové vody v cukrovarnickém průmyslu107. Vliv nanozapouzdřeného nisinu do liposomů ve srovnání s volným nisinem na regulaci 109. Modifikace acetátcelulózových fólií použitím nanoplnidel na bázi organojílů131. Nanoenkapsulace funkční potravinové složky kurkumin elektrohydrodynamickou atomizací163. Nanotechnologie pro zvýšení kvality, bezpečnosti a tržnosti masa a masných výrobků218. Vývoj materiálů na bázi nanotechnologie s antimikrobiálními vlastnostmi pro potravinářský průmysl224. Mechanické, tepelné a proti vodní páře bariérové vlastnosti nanokompozitních fólií na bázi acetátbutyrátcelulózy234. Nanokompozitní fólie získané z biodegradovatelných polymerů karagenan/pektin244. Regulované uvolňování modelové bioaktivní sloučeniny z nanovrstvených fólií karagenan/chitosanPříloha: foodInnova 2010: Book of abstracts (pdf, 2,5 MB, 432 stran)
Více informací o akci je k dispozici na www.foodinnova.com.