Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Francie podporuje schválení stevio-glykosidu do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Francie podporuje schválení stevio-glykosidu

Vydáno: 24.6.2009
Tisk článku
Ve Francii byl učiněn první krok ke schválení sladidla Reb A. Komise požádala EFSA o nové posouzení.
Francouzský úřad pro bezpečnost potravin AFSSA vydal pozitivní stanovisko pro Rebaudioside A (97%), o jehož schválení požádala v r. 2007 European Stevia Association (eusatas) - žádost však zahrnovala i další stevio-glykosidy jako Reb C a dulcoside A (tedy nejen Reb A). Přípravek by měl být použit k slazení a zvýraznění chuti nápojů, dezertů, jogurtů, cukrovinek, pečiva, omáček, konzervovaného ovoce aj. Dalším krokem by mělo být zveřejnění výnosu Ministerstva pro zdraví, zemědělství a ekonomiku. K tomu však zatím nedošlo.
Pokud jde o společnou evropskou legislativu, není zatím stevioglykosid povolen. Komise žádá úřad EFSA o stanovisko (zároveň i k žádosti firmy Morita Karaku Koy a firmy Cargill). K vyhodnocení by mělo dojít do března 2010. Již v r. 1999 bylo vydáno negativní stanovisko Stálého výboru pro potraviny (SCF), o kterém však eusatas tvrdí, že bylo zpracováno na základě zmatených údajů. Podle vyjádření SCF však nebylo v té době k dispozici dost údajů o genotoxickém potenciálu metabolitů steviosidu, o obsahu nečistot a o působení na plodnost.
Přípravek  Reb A stejně jako Truvia společnosti Cargill již má v USA statut GRAS. Přípravek Truvia je schválen i v Austrálii a na Novém Zélandu.

EU Food Law, 2009, č. 394, s. 4-5

Další informace:
EFSA znovu posuzuje kontroverzní steviosid
TRUVIA™: nové přírodní sladidlo
Další rebaudiosid A schválen v USA do potravin
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021