Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek Furan v kávě do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Furan v kávě

Vydáno: 2.7.2005
Tisk článku
V pražené kávě se furany vyskytují v množství několika mg/kg, v nápojích z kávy v množství několika µg/l.

Zatímco v syrové kávě není zjistitelný téměř žádný furan, v pražených kávových zrnech byla zjistěna střední hodnota 4,66 mg/kg. Nižší obsah je zjišťován v mleté kávě, a sice 1,92 mg/kg. Mezi kofeinovou a bezkofeinovou mletou kávou není ohledně furanů prakticky žádný rozdíl. V rozpustné kávě je obsah furanů podstatně nižší, 0,91 mg/kg. Furan byl zjištěn i v kávovinách, 1,23 mg/kg.

Nápoje vyrobené z rozpustné kávy obsahují průměrně 11 μg/l, v nápojích z  kávovaru 21 μg/l, v espressu 44 µg/l.

V případě nápojů z čerstvě mleté kávy závisí obsah furanu také na způsobu přípravy. Nejnižší obsah je zjišťován z obvyklých domácích kávovarů, 18 µg/l. V kávě připravené pouhým zalitím vroucí vodou je obsah 20 µg/l. Nejvyšší obsah je zjišťován v kávě připravené ve zcela automatických zařízeních z mleté kávy, 88 µg/l.

Další informace:

Návrh limitů pro dioxiny a furany

Stanovisko FDA k otázce obsahu furanu v potravinách

Zpráva EFSA o furanu v potravinách

Zpráva EFSA o furanu v potravinách

Dtsch. Lebensmittel-Rdsch., 101, 2005, č. 6, s. 229-235