Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Furan v potravinách do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Furan v potravinách

Vydáno: 27.3.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Přehledová práce o tvorbě, výskytu a dopadu furanu v potravinách.
Furan a jeho deriváty patří mezi přirozeně se vyskytující sloučeniny. Nacházejí se ve velmi nízké koncentraci v řadě potravin a nápojů, kde se podílejí na chuti a vůni.
Furan a jeho deriváty tvoří hlavní skupiny látek, které vznikají během Maillardovy reakce. Furan se rychle a účinně absorbuje ze střev a plic. Prochází biologickými membránami a vstupuje do různých orgánů těla. Pokusy na zvířatech ukázaly, že je karcinogenní pro krysy a myši, přičemž účinek závisí na dávce.
Furan je klasifikovan jako možný karcinogen pro člověka. Předběžné údaje o příjmu furanu z potravin však naznačují, že koncentrace furanu v potravinách je značně pod úrovní, která by mohla působit škodlivě. Dokud nebude k dispozici více poznatků o furanu, doporučuje Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) spotřebitelům, aby konzumovali vyváženou pestrou stravu, která obsahuje málo trans-mastných kyselin a nasycených mastných kyselin, je bohatá na vlákninu, ovoce a zeleninu.
Je zapotřebí pokračovat ve výzkumu furanu, a to proto, aby potravin pro spotřebitele byly stále bezpečnější a zdravější. Přehledová práce zaměřená na furan byla uveřejněna v časopise Czech Journal of Food Science 27, 2009, č. 1, s. 1–10.
 
Zdroj: Czech Journal of Food Science
 
Pozn.: Tištěná forma časopisu je k dispozici v ZPK.
 
Další informace o furanu:
Zpráva EFSA–CONTAM o prozatímních nálezech furanu v potravinách
Furan v A–Z slovníku pro spotřebitele

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021