Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Fytoremediace: ostraňování kontaminantů z životního prostředí do kategorie

Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv > Systémy řízení kvality a bezpečnosti potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv

Fytoremediace: ostraňování kontaminantů z životního prostředí

Vydáno: 25.6.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Jsou popsány různé fytoremediační techniky.
Fytoremediace se definuje jako využití zelených rostlin a s nimi asociovaných mikroorganismů, půdních doplňků a agronomických technik pro odstranění či transformaci kontaminantů z životního prostředí. Při fytoremediaci se mohou uplatňovat čtyři různé procesy:
– extrakce kontaminantů z půdy a vody (hlavně těžkých kovů a radionuklidů),
– degradace organických sloučenin,
– volatilizace organických sloučenin (ale také některých anorganických jako např. Hg, Se a As),
– stimulace mikrobiálního metabolismu v rhizosféře.
 
V přehledové práci publikované pod názvem “Fytoremediace a možnosti zvýšení jejich účinnosti” jsou diskutovány jednotlivé fytoremediační techniky a pojednává se i o možnostech zvýšení účinnosti fytoremediace.

Práce byla podpořena projektem GA ČR 522/06/P002, projektem 1MO6030 a projektem AVOZ 50380511.
 
Chem. Listy 102, 2008, č. 5, s. 346–352
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018