Bezpečnost potravin

Genetici chtějí vylepšit plodiny pomocí genů masožravek

Vydáno: 29. 4. 2021
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Některé rostliny mají dost extrémní životní styl. Podle genetiků bychom to mohli využít. Běžně pěstované plodiny by mohly být vylepšeny díky genům masožravých rostlin a získat díky tomu lepší ochranu před různými patogeny a nepříznivými podmínkami prostředí.

Kredit: Petr Dlouhý / Wikimedia Commons.Mezinárodní tým badatelů získal grant programu Human Frontier Science Program, díky němuž zkoumá geny související s masožravostí rostlin a jejich možné využití u polních plodin, které by se díky těmto genům mohly lépe vyhýbat škůdcům i lépe snášet nedostatek živin. To by v budoucnu mohlo snížit spotřebu pesticidů a hnojiv.

Tanya Renner z americké Pennsylvania State University uvádí, že výzkum masožravých rostlin může významně podpořit vývoj nových typů plodin. Klíčové je podle ní vhodným způsobem vybrat užitečné znaky rostlin, společně s geny, jejichž přenesení zajistí tyto znaky u plodin.

Rennerová s kolegy věří, že některé z genů, které se podílejí na fenoménu masožravosti, jako například ty související s trávením kořisti anebo ty, co zajišťují povrchy odolné vůči pohybu hmyzu, mohou zlepšit odolnost pěstovaných plodin anebo vést k plodinám schopným prosperovat na erodovaných a neúrodných půdách.

Podle Rennerové je jedním z cílů jejich projektu vystopování a průzkum genů, které se podílejí na konvergentních znacích, spojených s masožravostí, u tří různých typů masožravých rostlin – rosnatek, tučnic a láčkovek. Zároveň jde o první studii, která se zajímá o genetiku masožravosti rostlin na širší úrovni.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: With genes from carnivorous plants, researchers aim to grow hardier crop plants (phys.org) 

 

Zdroj: Gate2Biotech