Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Geneticky modifikovaná mrkev dodává více vápníku do kategorie

Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

Geneticky modifikovaná mrkev dodává více vápníku

Vydáno: 30.1.2008
Tisk článku
Genetickou modifikací mrkve se zvyšuje biologická využitelnost vápníku až o 41 %.
Výsledky výzkumu prováděného na Baylor College of Medicine in HoustonVegetable and Fruit Improvement Center at Texas A&M University, zveřejněné ve sborníku prací National Academy of Sciences naznačují, že mrkev geneticky modifikovaná k vyšší expresi genu, který umožňuje transport vápníku membránami rostlinných buněk může být mnohem lepším zdrojem vápníku než běžné druhy. Nepatrné pozměnění genu (sCAX1), kterým se zvýší jeho transportní aktivita, vede ke zvýšení biologické využitelnosti vápníku v mrkvi. Prvotní výzkum na myších ukázal, že ty, které byly krmeny mrkví s pozměněným genem získaly stejné množství vápníku jako ty, které dostávaly normální mrkev v dvojnásobné dávce. V humánní studii, které se zúčastnilo 30 dospělých dobrovolníků, bylo zjištěno, že absorpce vápníku z GM mrkve byla o 41 % vyšší než při konzumaci stejného množství nemodifikované mrkve. Mrkev byla pěstována v pečlivě monitorovaných a regulovaných podmínkách. Výzkumníci se domnívají, že podobné modifikace s cílem zvýšit nutriční obsah by se mohly provádět i u některých dalších druhů zeleniny. Výsledky je ale nezbytné potvrdit řadou dalších výzkumů. GM mrkev by mohla přispívat k prevenci osteoporózy. Více informací na adrese
http://www.eurekalert.org/bysubject/index.php?kw=6 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021