Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Geneticky modifikovaná purpurová rajčata s vysokým obsahem antokyanů do kategorie

GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv
Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

Geneticky modifikovaná purpurová rajčata s vysokým obsahem antokyanů

Vydáno: 30.1.2009
Tisk článku
Britští vědci modifikovali rajčata geny z okrasné rostliny hledíku, aby vyvolali vyšší produkci antokyanů - přirozeně se vyskytujících rostlinných pigmentů, které mají značné zdravotní výhody.
     Vědci z britské výzkumné organizace John Innes Centre (JIC) v Norwich modifikovali rajčata geny z okrasné rostliny hledíku (Antirrhinum), aby vyvolali vyšší produkci antokyanů – přirozeně se vyskytujících rostlinných pigmentů, které mají také vlastnosti ochraňující zdraví.  
     Vedoucí projektu JIC sdělila, že purpurová rajčata byla prvním příkladem geneticky modifikovaného organismu „s charakteristikou, která skutečně nabízí potenciální výhody pro všechny spotřebitele“. Obsah živin v těchto rajčatech je velmi vysoký a jejich konzumace by v současnosti  přineslo okamžitý zdravotní prospěch.
     Tato práce je financována EU a radou Biotechnology & Biological Sciences Research Council.
     Centrum JIC sdělilo, že celková pozornost tisku věnovaná těmto rajčatům podnítila značný zájem o semena, ačkoli ta byla ve stadiu výzkumu dostupná pouze pro výzkumníky.
     Organizace National Farmers´Union (NFU) ukázala na tmavě purpurová rajčata jako na příklad významu vědy a technologie pro produkci potravin.    
     Tisk věnuje těmto geneticky upraveným purpurovým rajčatům, která „mohou zadržet rakovinu na odstavném pruhu“, pozornost. Ale jeho obecně rozšířené zprávy neudělají nic pro to, aby pomohly odbytu rajčat vypěstovaných ve Velké Británii, říká zástupce Britské asociace pěstitelů rajčat (British Tomato Growers´Association - BTGA) Gerry Hayman. Ten sdělil pěstitelům, že nemá důkazy toho, že spotřebitelé jsou připraveni kupovat geneticky modifikované potraviny. Rajčata, která mají něco společného s vědeckou prací - genetickým inženýrstvím mohou dokonce zcela odradit některé lidi od jejich nakupování. Naštěstí existují již běžně dostupné potraviny s vysokým přirozeným obsahem antokyanů, jako například borůvky.
Horticulture Week, 2008, 7 November, s. 29
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021