Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Geneticky modifikovaný ječmen s rezistencí vůči padlí do kategorie

Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

Geneticky modifikovaný ječmen s rezistencí vůči padlí

Vydáno: 4.3.2010
Tisk článku
Nizozemští vědci deaktivovali v ječmeni gen náchylnosti pro padlí.
Vědci z University Wageningen vyvinuli novou metodu získávání rezistentních geneticky modifikovaných užitkových rostlin. Do těchto rostlin se na rozdíl např. od transgenní kukuřice nevnáší geny z cizích druhů. Vědci se domnívají, že takto pozměněné obiloviny by mohly být pro spotřebitele přijatelnější. Výzkumy jsou zaměřeny na deaktivaci tzv. „genů náchylnosti“ nebo „S-genů“ přesnými manipulacemi. „Tyto dědičné znaky zodpovídají za to, že v infikované rostlině choroba skutečně propukne“, tvrdí Dr. Yuling Bai z wageningské univerzity.
Prvního úspěchu dosáhli vědci u padlí na ječmeni. U odrůdy rezistentní vůči padlí se jim podařilo určit gen náchylnosti a jeho pozici v genomu. Příslušný gen nyní chtějí deaktivovat i v jiných odrůdách. Příští cílovou chorobou je plíseň bramborová.
Vědci také identifikovali další „S-geny“, s jejichž pomocí chtějí zabránit propuknutí např. virových chorob. Nejprve však musí podrobit nově vyvinuté odrůdy testům na možné vedlejší účinky, které mohou mít deaktivované „S-geny“ při pěstování.
Další informace: Prof. Evert Jacobsen, Plant Science Group, Wageningen. E-mail: evert.jacobsen@wur.nl
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 2, s. 12
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018