Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Genové inženýrství nepřineslo vyšší výnosy do kategorie

Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

Genové inženýrství nepřineslo vyšší výnosy

Vydáno: 23.4.2009
Tisk článku
Podle amerických vědců se navzdory všem snahám dosud nepodařilo zvýšit výkonnost rostlin, které byly geneticky modifikovány tak, aby poskytovaly vyšší výnosy.
Podle studie provedené v USA lze pomocí genového inženýrství stěží dosáhnout zvýšení výnosů zemědělských plodin. Jak 15. dubna oznámili vědci z americké organizace Union of Concerned Scientists, navzdory všem snahám se dosud nepodařilo zvýšit výkonnost rostlin, které byly geneticky modifikovány tak, aby poskytovaly vyšší výnosy.
Pouze Bt-kukuřice, k níž patří i odrůda MON 810 zakázaná v Německu 14. dubna, vykazovala mírně vyšší výnosy než konvenční kukuřice. Tato vůči škůdcům rezistentnější kukuřice zvyšovala sklizeň pouze o 0,2 až 0,3 procenta ročně. Oproti tomu geneticky modifikovaná sója podle vědců v žádném případě ke zvýšení výnosů nepřispěla. Bt-kukuřice v USA zaujímá 63 procent pěstitelských ploch, sója dokonce 90 procent.
Podle vědců jiné metody ke zvýšení výnosů jsou oproti tomu výrazně produktivnější.
http://www.fruchtportal.de/index.php?pid=1&action=read&id=17813
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021