Bezpečnost potravin

Genové inženýrství nepřineslo vyšší výnosy

Vydáno: 23. 4. 2009
Autor:

Podle amerických vědců se navzdory všem snahám dosud nepodařilo zvýšit výkonnost rostlin, které byly geneticky modifikovány tak, aby poskytovaly vyšší výnosy.

Podle studie provedené v USA lze pomocí genového inženýrství stěží dosáhnout zvýšení výnosů zemědělských plodin. Jak 15. dubna oznámili vědci z americké organizace Union of Concerned Scientists, navzdory všem snahám se dosud nepodařilo zvýšit výkonnost rostlin, které byly geneticky modifikovány tak, aby poskytovaly vyšší výnosy.
Pouze Bt-kukuřice, k níž patří i odrůda MON 810 zakázaná v Německu 14. dubna, vykazovala mírně vyšší výnosy než konvenční kukuřice. Tato vůči škůdcům rezistentnější kukuřice zvyšovala sklizeň pouze o 0,2 až 0,3 procenta ročně. Oproti tomu geneticky modifikovaná sója podle vědců v žádném případě ke zvýšení výnosů nepřispěla. Bt-kukuřice v USA zaujímá 63 procent pěstitelských ploch, sója dokonce 90 procent.
Podle vědců jiné metody ke zvýšení výnosů jsou oproti tomu výrazně produktivnější.