Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Glukosamin a snížení rizika vývoje osteoartritidy do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Glukosamin a snížení rizika vývoje osteoartritidy

Vydáno: 2.11.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Stanovisko EFSA ke zdravotnímu tvrzení. Uváděný účinek se neprokázal.
Na základě článku 14 nařízení (ES) č. 1924/2006 požádala společnost GP International Holding B.V. prostřednictvím kompetentního orgánu v Německu Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) o vydání vědeckého stanoviska ke zdravotnímu tvrzení, podle kterého glukosaminchlorid snižuje stupeň degenerace chrupavky a snižuje riziko vývoje osteoartritidy (zánětu kostí a kloubů). Cílovou skupinou pro příjem glukosaminchloridu jsou muži a ženy starší 40 let. Na podporu tvrzení žadatel uvedl celkem 19 publikací.
EFSA ve svém stanovisku publikovaném 29.10.2009 (viz příloha) konstatoval, že nebyla předložena žádná studie, která uvádí vliv glukosaminu na degeneraci chrupavky u osob bez osteoartritidy. Dále nebyly poskytnuty důkazy, že pacienti s osteoartritidou jsou představiteli cílové populace a nebyl poskytnut důkaz, že ze studie in vitro lze usuzovat na vliv glukosaminu na degeneraci chrupavky u lidí.
Na základě výše uvedeného panel pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA–NDA) došel k závěru, že vztah mezi konzumací glukosaminchloridu a snížením stupně degenerace chrupavky u osob bez osteoartritidy se neprokázal.
 
Příloha: Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to glucosamine hydrochloride and reduced rate of cartilage degeneration and reduced risk of development of osteoarthritis (pdf, 168 kB)
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018