Bezpečnost potravin

Glyfosát ovlivňuje výnosy

Vydáno: 18. 5. 2009
Autor:

Brazilští vědci zjistili, že ošetření některých plodin velmi malým množstvím glyfosátu zvyšuje rezistenci vůči chorobám a stimuluje růst.

Pěstitelé cukrové třtiny již řadu let vědí, že malé množství totálního herbicidu obsahujícího účinnou látku glyfosát může zvýšit výnos cukru.
Jaký efekt však tato účinná látka má na jiné užitkové rostliny? Dr. Edivaldo Velini z univerzity v Sao Paulu zjistil, že kukuřice ale i jiné rostliny lépe prospívají, pokud se v raných fázích vývoje ošetří nepatrným množstvím glyfosátu. Běžná dávka glyfosátu snižuje tvorbu kyseliny šikimové a působí tak odumírání rostlin. V dávce nižší než 36 g/ha však produkci kyseliny šikimové stimuluje. To podle Dr. Veliniho zvyšuje rezistenci rostlin vůči chorobám a podporuje růst.
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 5, s. 8