Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek GM bavlník a cukrová řepa jsou bezpečné do kategorie

GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv

GM bavlník a cukrová řepa jsou bezpečné

Vydáno: 3.2.2007
Tisk článku
Úřad EFSA vyhodnotil geneticky modifikovaný bavlník LL25 a cukrovou řepu H7-1 jako stejně bezpečné jako produkty z konvenčně pěstovaných plodin.
Podle stanovisek úřadu EFSA jsou geneticky modifikovaný bavlník LL25 (tolerantní k herbicidu glufosinát) vyšlechtěný Bayer Crop Science a geneticky modifikovaná cukrová řepa H7-1 (tolerantní k herbicidu glyfosát) od KWS SAAT AG a Monsantostejně bezpečné jako nemodifikované.
Bavlník byl posuzován z hlediska importu a potravinářského a krmivářského využití, nikoli z hlediska pěstování a možnosti jeho rozšíření do prostředí. To vyvolává určité pochybnosti, vzhledem k tomu, že by se např. při přepravě mohla semena roztrousit a divoce růst.
Cukrová řepa byla hodnocena rovněž z hlediska výrobků jako cukr, sirup, sušená hmota a melasa, nikoli z hlediska pěstování. Z 90denní studie na myších nevyplynuly negativní výsledky.
K těmto stanoviskům měly členské státy řadu připomínek.
EU Food Law, 2006, č. 284, s. 10-12
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021