Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek GM brambory proti nedostatku bílkovin do kategorie

Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv > Geneticky modifikované organismy (GMO) - Archiv> Zemědělství - Archiv

GM brambory proti nedostatku bílkovin

Vydáno: 17.12.2010
Tisk článku
Gen z amarantu zvyšuje produkci aminokyselin v bramborách.
V budoucnu by mohly brambory poskytovat nejen škrob, ale i bílkoviny. Indičtí vědci vnesli do hlízy bramboru gen z amarantu. Amarant (laskavec) je jedna z nejstarších, dnes však již jen zřídka pěstovaných kulturních rostlin. Ve srovnání s běžnými odrůdami bramboru zvyšuje gen AmA1 (Amaranth Albumin 1) produkci bílkovin v hlízách až o 60 %. Dříve provedené studie již ukázaly, že produkce jednotlivých aminokyselin v rostlinách může být díky genetickým modifikacím zvýšena. Tím se však současně redukovaly jiné aminokyseliny. Gen AmA1 zvyšoval produkci různých aminokyselin, aniž by se přitom koncentrace jiných snižovala. Obsah lysinu, tyrosinu a síry stoupl. Vzhledově se tyto brambory neliší od konvenčních.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 12, s. 14
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018