Bezpečnost potravin

GM brambory proti nedostatku bílkovin

Vydáno: 17. 12. 2010
Autor:

Gen z amarantu zvyšuje produkci aminokyselin v bramborách.

V budoucnu by mohly brambory poskytovat nejen škrob, ale i bílkoviny. Indičtí vědci vnesli do hlízy bramboru gen z amarantu. Amarant (laskavec) je jedna z nejstarších, dnes však již jen zřídka pěstovaných kulturních rostlin. Ve srovnání s běžnými odrůdami bramboru zvyšuje gen AmA1 (Amaranth Albumin 1) produkci bílkovin v hlízách až o 60 %. Dříve provedené studie již ukázaly, že produkce jednotlivých aminokyselin v rostlinách může být díky genetickým modifikacím zvýšena. Tím se však současně redukovaly jiné aminokyseliny. Gen AmA1 zvyšoval produkci různých aminokyselin, aniž by se přitom koncentrace jiných snižovala. Obsah lysinu, tyrosinu a síry stoupl. Vzhledově se tyto brambory neliší od konvenčních.
DLG-Mitteilungen, 2010, č. 12, s. 14