Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek GM-pšenice s nižším glykemickým indexem do kategorie

GMO > Vlivy na zdraví - Archiv> GMO> Vlivy na zdraví - Archiv

GM-pšenice s nižším glykemickým indexem

Vydáno: 6.10.2008
Tisk článku
Pečivo z GM-pšenice s rezistentními škroby, které by dodávalo méně energie, by mohlo pomáhat proti obezitě.
Výzkumníci ze Státního institutu pro zemědělské plodiny v Cambridge vyvinuli GM formu pšenice se zvýšeným obsahem rezistentních škrobů (vyšší podíl lineární amylózy), která se v lidském žaludku hůř štěpí. Vědci z Cambridge patrně spolupracují s australskými výzkumníky a principiálně zřejmě jde o RNA, která má za následek zpomalení nebo zastavení tvorby enzymů podílejících se na větvení molekuly amylopektinu.
Mohlo by to mít za následek, že se v důsledku plného žaludku dosáhne pocitu sytosti, ale při nižším přívodu energie, což by mohlo pomoci proti obezitě. Obsažené rezistentní škroby vykazují nízký glykemický index, tzn., že uvolňují cukr mnohem pomaleji než běžné škroby.
Vědci se snaží vyprodukovat obdobnou pšenici i obvyklými metodami šlechtění. To bylo již předmětem výzkumu japonské skupiny publikovaného v r. 2000  [Yamamori, M., et al 2000. Genetic elimination of starch granule protein, SGP-1, of wheat generates an altered starch with apparent high amylose. Theoretical and Applied Genetics. 101:21-29.]. Genetické změny bylo dosaženo šlechtěním tří variant, z nichž každá se vyznačovala deficitem jedné ze tří SGP-bílkovin (starch granule-bound protein = bílkovin vázaných na škrobové granule v endospermu): A1, B1 nebo D1.

EU Food Law, 2008, č. 357, s.37
http://www.slashfood.com/2008/08/05/low-available-calorie-wheat-may-soon-be-available/

Další informace:
Nová pšenice na obzoru
Nová odrůda pšenice s léčebným potenciálem
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021