Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Grilujete? Dejte pozor, už řada lidí onemocněla do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Veterinární záležitosti > Živočišná výroba - Archiv> Veterinární záležitosti> Živočišná výroba - Archiv

Grilujete? Dejte pozor, už řada lidí onemocněla

Vydáno: 14.5.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Aktuální článek zpravodajského serveru iDNES.

Patnáct pacientů s těžkými průjmy, bolestmi hlavy a svalů leží na infekčním oddělení ústecké nemocnice. Onemocněli takzvanou kampylobakteriózou, jejímž původcem je bakterie ze špatně upravené potravy, hlavně při grilování. Pozřeli nedopečené maso.

"Od začátku roku jsme už měli 70 případů. Letos je této typické letní nákazy z jídla třikrát více než loni," řekl primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Počty případů už dokonce předčily i výskyt salmonelózy, která má také původ ve špatně zpracovaných potravinách. Letos na oddělení bylo jen 20 případů.

"Začátek kampylobakteriózy je docela dramatický a zpočátku pacienti přicházejí s podezřením na zánět mozkových blan. I léčba trvá déle než u salmonelózy," popsal Dlouhý.

Za nárůst může konzumace špatně zpracovaného masa, hlavně drůbežího. "Podle veterinářů polovina drůbežích chovů prokazatelně má Campylobacter, ale podávat jim antibiotika by nebylo účelné, tak by se totiž dostala do potravinového řetězce a negativně by ovlivnila i odolnost lidí," řekl Dlouhý.

Infekční oddělení ale plní i další sezonní onemocnění, jako je klíšťová encefalitida a meningitida. "Letos zatím bylo hospitalizováno šest pacientů. Hodně lidí si také na oddělení přichází klíště nechat odstranit nebo žádají radu po telefonu," dodal Dlouhý.

Více o Campylobacteru

Zdroj: iDNES.cz

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021