Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Havárie v Japonsku a radiojód 131 do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Havárie v Japonsku a radiojód 131

Vydáno: 11.4.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Informace o kontaminaci potravin radioaktivním jódem 131.
Úřad pro potraviny ve Velké Británii (FSA) uveřejnil další informace týkající se radiace v souvislosti s havárií jaderné elektrárny Fukusima v Japonsku.
FSA potvrdil, že úroveň radiace je velmi nízká a pro potraviny ve Velké Británii nepředstavuje žádné riziko. Je pravděpodobné, že by se mohla malá množství radioaktivního jódu 131 usadit na trávě a krávy by ho mohly zkonzumovat. Tato množství však nepředstavují žádné riziko pro bezpečnost potravin. Malá množství jódu 131 by se mohla také usadit na povrchu zeleniny, ale rovněž nepředstavují žádné obavy z hlediska bezpečnosti potravin, neboť dochází rychle k jeho rozpadu (poločas rozpadu je 8,0207 dnů) nebo vyplavení.
Při analýze vzorků mléka provedené ve Skotsku nebyl zaznamenán žádný jód 131. Informace z monitoringu uveřejňuje Úřad na ochranu zdraví (HPA). 
Potraviny dovážené z Japonska do EU podléhají, kromě běžného monitoringu dovážených potravin, zvláštním kontrolám.

Zdroj: FSA
Potraviny dovážené z Japonska do České republiky jsou pod důkladnou kontrolou
Vyjádření SZPI k případu radioaktivní kontaminace v Japonsku
Radioaktivita v potravinách
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021