Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 1. týden 2017

Vydáno: 13. 1. 2017
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 1. týdnu 2017: 2. 1. – 8. 1. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

06/01/2017

Belgie

 nedeklarované arašídy v krevetách s asijskou omáčkou

Francie

06/01/2017

Francie

 norovirus v ústřicích, slávkách aj.

Francie

06/01/2017

Belgie

 Cronobacter sakazakii (přítomnost /10g) v sušeném kozím mléce

Nizozemsko

05/01/2017

Slovensko

 aflatoxiny (B1 = 67.7; celk. = 77.1 µg/kg – ppb) v mandlích pražených solených ve skořápce

USA

05/01/2017

Itálie

 Salmonella (přítomnost /25g) v omáčce z vlašských ořechů

Itálie

05/01/2017

Nizozemsko

 alimentární nákaza pocházející pravděpodobně z živých ústřic

Francie

05/01/2017

Polsko

 aflatoxiny (B1 = 14.8; celk. = 16.3 µg/kg – ppb) v kurkumě sušené

Indie, přes Lotyšsko

04/01/2017

Německo

 ochratoxin A (16.9 µg/kg – ppb) v sušených fících

Turecko

04/01/2017

Německo

 vysoký obsah jódu (206; 193 mg/kg – ppm) v sušených řasách

Jižní Korea

04/01/2017

Estonsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v kořenící směsi na vepřové maso

Španělsko

03/01/2017

Finsko

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených slepicích

Polsko, přes Estonsko

03/01/2017

Itálie

 histamin (< 1252 mg/kg – ppm) v sardelové pastě

Itálie, surovina z Maroka

03/01/2017

Řecko

 histamin (236,6 mg/kg – ppm) v konzervovaném tuňáku

Vietnam

02/01/2017

Rakousko

 shiga toxin produkující Escherichia coli v jelení klobáse

Rakousko

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

06/01/2017

Belgie

 migrace primárních aromatických aminů (1.6495 mg/kg – ppm) ze lžic

Čína

04/01/2017

Belgie

 migrace DIDP – diisodecyl ftalátu (48 mg/kg – ppm) a DINP – di-isononyl ftalátu (48 mg/kg – ppm) z víček sklenic s pastou ze zelených oliv

Portugalsko, přes Německo

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.