Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 11. týdnu 2013: 11.3.–17.3. 2013 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
Potraviny
|
15/03/2013
|
Norsko
|
noroviry (detekována genoskupina I a II) v ústřicích
|
Nizozemsko
|
15/03/2013
|
Španělsko
|
nedeklarované mléčné složky v biskvitech, muffinech, sušenkách a švestkovém koláči
|
Španělsko
|
15/03/2013
|
Nizozemsko
|
Escherichia coli produkující shiga toxin v chlazeném hovězím mase (Bos taurus)
|
Argentina
|
15/03/2013
|
Slovensko
|
nedeklarovaný celer v kořenícím přípravku na pečené kuře
|
Rakousko
|
15/03/2013
|
Nizozemsko
|
oxamyl (0.02 mg/kg) v melounu
|
Kostarika
|
14/03/2013
|
Slovensko
|
ochratoxin A (31.5 µg/kg) v hrozinkách
|
Írán
|
13/03/2013
|
Lucembursko
|
nedeklarované siřičitany (35 mg/kg) v krevetách (Litopenaeus vannamei)
|
Portugalsko
|
13/03/2013
|
Itálie
|
Escherichia coli produkující shiga toxin (VT1 pozitivní) v mraženém jelením mase
|
Rakousko
|
13/03/2013
|
Belgie
|
Salmonella (přítomnost/ 25g) v kuřecích plátcích
|
Belgie
|
13/03/2013
|
Švédsko
|
Salmonela Montevideo (přítomnost/ 25g) v mražených hovězích odřezcích
|
Polsko, zpracované v Nizozemsku, přes Německo
|
12/03/2013
|
Německo
|
hladina reziduí enrofloxacinu vyšší než MRL (2771; 1832 µg/kg) v pečených krůtích prsách
|
Rumunsko
|
11/03/2013
|
Itálie
|
noroviry (GI a GII) v chlazených ústřicích (Crassostrea gigas)
|
Francie
|
11/03/2013
|
Finsko
|
ochratoxin A (13 µg/kg) v organickém (bio) žitném snacku
|
Estonsko
|
11/03/2013
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (přítomnost/ 25g) a Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v salámu Fuet (extra suchý salám k okamžité konzumaci)
|
Španělsko
|
|
|
|
|
|
|
Krmiva
|
|
15/03/2013
|
Německo
|
dioxiny (2.89 pg WHO TEQ/g) v jednosložkovém krmivu pro holuby
|
Nizozemsko
|
13/03/2013
|
Německo
|
aflatoxiny (B1 = 22.4 µg) v kukuřici
|
Nizozemsko
|
12/03/2013
|
Německo
|
aflatoxiny v krmivu pro dojnice
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.