Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Hlášení v systému RASFF: 11. týden 2021 do kategorie

Hlášení v systému RASFF > Zdroje ICBP - Archiv> Hlášení v systému RASFF> Zdroje ICBP - Archiv
Aktuality > Aktuality

Hlášení v systému RASFF: 11. týden 2021

Vydáno: 8.4.2021
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 11. týdnu 2021: 15. 3. – 21. 3. 2021 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

         Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                           Potraviny

 

19/03/2021

Norsko

 kousky kovu (5 a 9 mm dlouhé) v ovocných karamelách

Turecko, přes Švédsko

19/03/2021

Německo

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v sýru ze syrového kravského mléka

Francie

19/03/2021

Švédsko

 nesprávné označení (ryba v seznamu složek) sušených krevet

Nizozemsko

19/03/2021

Belgie

 nepovolená látka ethylenoxid (0.14 mg/kg - ppm) ve směsi semen se sezamovými semínky, použité k výrobě pekárenských výrobků

směs semen z Nizozemska, pekárenské výrobky z Belgie

18/03/2021

Švýcarsko

 ochratoxin A (7.6 µg/kg - ppb) v kávě mleté

Srbsko, přes Německo

18/03/2021

Nizozemsko

 nepovolená látka ethylenoxid (0.15 mg/kg - ppm) v psylliu, použitém v pečivu s mléčnou čokoládou  

Francie

18/03/2021

Španělsko

 nepovolená látka dithiokarbamáty (0.21 mg/kg - ppm) v opunciích

Kolumbie

18/03/2021

Irsko

 hořčice nedeklarovaná ve směsi sušenek s kousky čokolády (cookies)

Irsko

18/03/2021

Nizozemsko

 pyraklostrobin (3.4 mg/kg - ppm) v salátu Lollo Biondo

Belgie

17/03/2021

Španělsko

 mléčná složka (přítomnost syrovátkového proteinu) nedeklarovaná v sendvičích s kari kuřetem

Španělsko

17/03/2021

Belgie

 přítomnost arašídů (250 mg/kg - ppm) v dortu

Polsko

17/03/2021

Slovensko

 alimentární nákaza (podezření na tropanové alkaloidy) způsobená hluboce zmrazeným špenátovým protlakem

Slovensko

17/03/2021

Nizozemsko

 Salmonella enterica ser. Agona (přítomnost /250g) v tekuté čokoládě

Nizozemsko

17/03/2021

Německo

 ochratoxin A (5.26 µg/kg - ppb) v rýži basmati

Nizozemsko

16/03/2021

Španělsko

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně norovirem a norovirus (GI, GII) v mražených tepelně předupravených slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Španělsko

16/03/2021

Německo

 glycidylestery (4998 µg/kg - ppb) v rostlinném ghí

Turecko

16/03/2021

Nizozemsko

 nepovolená látka chlorpyrifos (0.023 mg/kg - ppm) v hruškách nashi

Čína

16/03/2021

Rumunsko

 nepovolená látka ethylenoxid (>5 mg/kg - ppm) v sezamových semínkách loupaných, použitých v pekárenských výrobcích

sezamová semínka z Indie, pekárenské výrobky z Rumunska

16/03/2021

Nizozemsko

 vejce nedeklarovaná v boloňských špagetách

Německo

15/03/2021

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx2+ /25g) v měkkém sýru  

Francie

15/03/2021

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O185:H7, stx2+ /25g) v chlazené hovězí zadní kýtě (Rump Cap)

Argentina

15/03/2021

Itálie

 olovo (0.23 mg/kg - ppm) v bílém víně  

Itálie

15/03/2021

Rakousko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v měkkém sýru

Rakousko

15/03/2021

Nizozemsko

 nepovolená látka chlorpyrifos (0.04 mg/kg - ppm) v pomerančích

Egypt

15/03/2021

Nizozemsko

 imazalil (0.96 mg/kg - ppm) v granátových jablkách

Turecko, přes Nizozemsko

15/03/2021

Belgie

 nepovolené látky chlorpyrifos (0.029 mg/kg - ppm) a chlorpyrifos-methyl (0.043 mg/kg - ppm) v růžových grapefruitech

Turecko, přes Nizozemsko

15/03/2021

Dánsko

 nedostatečné tepelné opracování (bezinek) smoothie s bezinkami

Nizozemsko

 

 

                      Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

17/03/2021

Německo

 migrace chromu (až 0.516 mg/kg - ppm), olova (až 0.04 mg/kg - ppm), hliníku (až 11.9 mg/kg - ppm), niklu (až 2.12 mg/kg - ppm), manganu (až 10.6 mg/kg - ppm) a kobaltu (až 3.23 mg/kg - ppm) z rendlíku

Čína

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.  

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021