Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 12. týden 2016

Vydáno: 5. 4. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 12. týdnu 2016: 21. 3. – 27. 3. 2016 (v češtině).


Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

25/03/2016

Itálie

 Escherichia coli produkující shiga toxin v měkkém sýru z čerstvého kravského mléka

Francie

25/03/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (630 MPN/100g) v chlazených slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Španělsko

25/03/2016

Belgie

 prothiokonazol (0.41 mg/kg – ppm) v citronech

Španělsko

25/03/2016

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených salámech a drůbežích špízech

Itálie

24/03/2016

Slovensko

 přítomnost sóji (>20 mg/kg – ppm) v boloňském salámu z krůtího masa

Maďarsko

24/03/2016

Itálie

 podezření na bakterii Salmonella (přítomnost /25g) v chlazených škeblích (Tapes semidecussatus)

Itálie

24/03/2016

Slovinsko

 aflatoxiny (B1 = 10; celk. = 11 µg/kg – ppb) v kukuřici

Srbsko

24/03/2016

Belgie

 úlomky skla (jeden kousek skla o rozměrech 1 x 1 cm) ve fíkovém džemu bio

Belgie

24/03/2016

Itálie

 rtuť (1.7 mg/kg – ppm) v chlazeném mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

23/03/2016

Francie

 norovirus (GI, GII) v ústřicích

Francie

23/03/2016

Německo

 cizí těleso (podlouhlé pružné kousky polybutylen-tereftalátu) v tyčince se sušenkou a smetanovou příchutí

Chorvatsko

23/03/2016

Dánsko

 nedeklarovaný laktoprotein (540 mg/kg – ppm) v čokoládě

Dánsko

23/03/2016

Dánsko

 nedeklarovaní měkkýši v chlazené humrové polévce

Dánsko

23/03/2016

Rakousko

 histamin (1080 mg/kg – ppm) v ančovičkách s kapary v olivovém oleji

Španělsko

23/03/2016

Dánsko

 amnesické toxiny (ASP, Amnesic Shellfish Poisoning) – kyselina domoová (24000 µg/kg – ppb) v chlazených slávkách (Mytilus edulis)

 

22/03/2016

Nizozemsko

 nedeklarovaá sója v slaninové roládě

Nizozemsko

21/03/2016

Francie

 norovirus (přítomnost /25g) v mražených malinách bio

Bulharsko, přes Polsko

21/03/2016

Irsko

 nedeklarovaná mléčná složka (kasein: 331 a beta-laktoglobulin: >67 mg/kg – ppm) v kukuřičném snacku s barbecue příchutí

Filipíny, přes Spojené království

21/03/2016

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (330; 790 MPN/100g) v živých slávkách (Mytilus galloprovincialis)

Itálie

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

23/03/2016

 

 vysoký obsah DPHP – di(2-propylheptyl) ftalátu (30.3 %) v obědových boxech

Čína, přes Itálii a Švýcarsko

22/03/2016

 

 migrace primárních aromatických aminů (celk.: 0.178; 0.143; 4,4´-diaminofenylmetan: 0.065; 0.067 mg/kg – ppm) z plastové děrované obracečky s nerezovou rukojetí

Rakousko

22/03/2016

 

 migrace primárních aromatických aminů (celk.: 0.036; 4,4´-diaminofenylmetan: 0.007; 0.019 mg/kg – ppm) z černých nylonových naběraček

Čína, přes Německo

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.