Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 15. týden 2011

Vydáno: 18. 4. 2011
Autor:

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 15. týdnu 2011: 11.–17.4.2011 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií. 
Datum
Ohlásila
země
Důvod ohlášení
Země původu
výrobku
Potraviny
15/04/2011
Dánsko
Salmonella Dublin (v 6 z 12 vzorků) v chlazeném telecím mase
Nizozemí
15/04/2011
Kypr
Nedeklarovaná mléčná složka (41 mg/kg) ve směsi na čokoládový koláč
Řecko
15/04/2011
Kypr
Stopy mléčné složky (6 mg/kg) v rostlinném margarinu
Řecko
15/04/2011
Norsko
Yersinia enterocolitica v italské čekance
Itálie, přes V. Británii
15/04/2011
Kypr
Nedeklarovaná mléčná složka (8 mg/kg) v rostlinném produktu (broth of vegetables in grains)
Řecko
11/04/2011
Dánsko
Salmonella (v 5 z 5 vzorků) ve filetách z kuřecích prsou v nálevu
Německo
12/04/2011
Švédsko
Nedeklarovaná vejce v rybích prstech
Estonsko
15/04/2011
Francie
Rtuť (1,639 mg/kg) v chlazeném mečounovi (Xiphias gladius)
Chile
14/04/2011
Norsko
Aflatoxiny (B1=8,9; celkem=10 µg/kg) v jádrech piniových oříšků
Pákistán, přes Nizozemí
12/04/2011
Německo
Migrace benzofenonu (1747 µg/kg) z potištěných boxů obsahujících zmrazené těstoviny (vermicelli noodels)
Belgie
14/04/2011
Itálie
Olovo (0,148 mg/kg) v hovězím
Nizozemí
12/04/2011
Německo
Aflatoxiny (B1=5,0; celkem=5,5 / B1=6,1; celkem=6,5 µg/kg) v červené rýži
Srí Lanka
Krmiva
Materiály přicházející do styku s potravinami
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.