Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 15. týdnu 2013: 8.4.–14.4. 2013 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
Potraviny
|
12/04/2013
|
Itálie
|
rtuť (1.94 mg/kg) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)
|
Španělsko
|
11/04/2013
|
Francie
|
epidemie šířící se z jídla, pravděpodobná příčina - slávky
|
Španělsko
|
10/04/2013
|
Nizozemsko
|
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25 g) v chlazeném vykostěném hovězím mase
|
Brazílie
|
10/04/2013
|
Švédsko
|
Salmonella typhimurium (přítomnost/25 g) v mražených hovězích odřezcích
|
Polsko, přes Německo
|
10/04/2013
|
Belgie
|
riziko zadušení při konzumaci předem připraveného jídla pro malé děti (kusy mrkve nebyly dostatečně tepelně zpracované a byly tvrdé k jídlu)
|
Francie
|
10/04/2013
|
Polsko
|
příliš vysoký obsah salinomycinu (16.3 µg/kg) v mražených grilovaných kuřatech a v mražených kuřecích křídlech
|
Polsko
|
10/04/2013
|
Itálie
|
noroviry (GII) v ústřicích
|
Francie
|
10/04/2013
|
Belgie
|
deoxynivalenol (DON) (1642 µg/kg) v pšenici
|
Německo
|
10/04/2013
|
Česká republika
|
ochratoxin A (49.44 µg/kg) v mleté paprice
|
Česká republika, surovina ze Španělska
|
10/04/2013
|
Itálie
|
histamin (4946; 4899; 4644 mg/kg) v chlazeném uzeném tuňákovi (thunnus albacares)
|
Španělsko
|
10/04/2013
|
Itálie
|
vysoký obsah Escherichia coli (1700 MPN/100 g) ve slávkách středomořských (Mytilus galloprovincialis)
|
Španělsko
|
09/04/2013
|
Nizozemsko
|
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/25 g) v chlazeném vykostěném hovězím mase
|
Argentina, Přes Německo
|
09/04/2013
|
Německo
|
ochratoxin A (105 µg/kg) v mletém muškátovém oříšku
|
Nizozemsko
|
09/04/2013
|
Itálie
|
rtuť (1.08 mg/kg) v chlazených filetech z mečouna (Xiphias gladius)
|
Španělsko
|
08/04/2013
|
Itálie
|
rtuť (2.9 mg/kg) v chlazené sekané z mečouna
|
Španělsko
|
08/04/2013
|
Německo
|
aflatoxiny (B1 = 9.8; celk. = 11.9 µg/kg) v jádrech burských oříšků
|
Indie, přes Nizozemsko
|
Krmiva
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
12/04/2013
|
Irsko
|
migrace primárních aromatických aminů (0.1823; 0.01499; 0.0776 mg/kg) z kuchyňského náčiní
|
Spojené království
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.