Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 16. týden 2013

Vydáno: 22. 4. 2013
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 16. týdnu 2013: 15.4.–21.4. 2013 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila
země

Důvod ohlášení

Země původu
výrobku

Potraviny

19/04/2013

Řecko

 šizení (koňská DNA = 3<=>7 %) a nepovolená látka fenylbutazon (0.96 µg/kg) v tepelně zpracovaném salámu s hovězím masem

Řecko

19/04/2013

Spojené království

 Salmonella Javiana (přítomnost/ 25g) v melounech

Kostarika, přes Irsko

19/04/2013

Řecko

 šizení (přítomnost koňské DNA: > 50 %) a  nepovolená látka fenylbutazon (2.1 µg/kg) v chlazeném tepelně zpracovaném hovězím salámu

Řecko, surovina z Itálie

19/04/2013

Itálie

 rtuť (1.34 mg/kg) v chlazených filetech z mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

18/04/2013

 Švédsko

 aflatoxiny (B1 = 5.5 µg/kg) v omáčce „satay“

Švédsko

17/04/2013

Polsko

 fumonisiny (>2000 µg/kg) v popcornu

Argentina

17/04/2013

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 26.3; celk. = 28 µg/kg) v mandlích

Maroko

16/04/2013

 Nizozemsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mraženém masném preparátu (r.č.0546)

Brazílie

16/04/2013

Nizozemsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mraženém masném preparátu (r.č.0547)

Brazílie

16/04/2013

Itálie

 Escherichia coli produkující shigatoxin (VT2 pozitivní a negativní EAE) v mraženém jelením mase

Rakousko

15/04/2013

 Belgie

 Salmonella (přítomnost/ 25g) v sušené červené cibuli

Spojené království

15/04/2013

Itálie

 rtuť (2.7/ 2.2/ 3.8 mg/kg) v uzeném mečounovi (Xiphias gladius)

Španělsko

15/04/2013

Itálie

 Salmonella Derby (přítomnost/ 25g) v salámu (klobáse)

Itálie

Krmiva

16/04/2013

Německo

 aflatoxiny (B1 = 35.4 µg/kg) v kukuřici

Ukrajina, přes Nizozemsko

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.