Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 18. týden 2014

Vydáno: 5. 5. 2014
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2014: 28. 4. – 4. 5. 2014 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

02/05/2014

Itálie

 Escherichia coli produkující shiga toxin v chlazeném nevykostěném telecím mase

Nizozemsko

02/05/2014

Francie

 Salmonella typhimurium (přítomnost/ 25g) v mražených krůtích křídlech

Francie

02/05/2014

Francie

 deoxynivalenol (DON) (746; 832 µg/kg) v kukuřičném koláči

Belgie

 

02/05/2014

Švédsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mražených kořeněných krůtích prsách

Brazílie, přes Nizozemsko

02/05/2014

Spojené království

 nesprávné značení (nedeklarovaná přítomnost glutenu, arašídů) na ochucených cereálních tyčinkách

Spojené království

02/05/2014

Francie

 Listeria monocytogenes (500 CFU/g) v sýru z čerstvého mléka

Francie

02/05/2014

Dánsko

 příliš vysoký obsah siřičitanů (120; 164 mg/kg) v omáčce

Thajsko

02/05/2014

Dánsko

 Salmonella Stanley v mraženém soleném kuřeti

Thajsko

30/04/2014

Německo

 aflatoxiny (B1 = 5.79 µg/kg) v Kari Madras (prášek)

Indie, přes Spojené království

30/04/2014

Rumunsko

 Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v čokoládové tyčince s kokosovými lupínky

Polsko

30/04/2014

Francie

 Listeria monocytogenes (< 100 CFU/ g) v sýru z čerstvého kozího mléka

Francie

30/04/2014

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 144; celk. = 187 µg/kg) v česnekových „cracker“ ořechách

Filipíny, přes Německo

30/04/2014

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 72; celk. = 83 µg/kg) v „cracker“ ořechách

Filipíny, přes Německo

29/04/2014

Německo

 úlomky skla v ledových koktejlech

Německo

29/04/2014

 Lotyšsko

 polycyklické aromatické uhlovodíky (50.7 µg/kg) v uzených šprotech v oleji

Lotyšsko

29/04/2014

Irsko

 nepovolená látka fenylbutazon (9.1 µg/kg) a oxyfenylbutazon (> 20 µg/kg) v chlazeném koňském mase

Irsko

29/04/2014

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v mražených kuřecích nudličkách se šlachami

Polsko, přes Německo

29/04/2014

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v mražených kuřecích filetech

Polsko, přes Německo

28/04/2014

Francie

 Salmonella typhimurium v mražených krůtích bedrech (shoulders)

Itálie

28/04/2014

Belgie

 hodnota reziduí sulfadiazinu vyšší než MRL (280 µg/kg) ve vepřovém mase

Belgie

28/04/2014

Německo

 Salmonela spp. (přítomnost) v sušeném odstředěném mléce

Polsko, přes Nizozemsko

 

 

 

 

 

 

Krmiva

 

02/05/2014

Nizozemsko

 seno nevhodné pro výživu zvířat (detekována přítomnost ocúnu – Colchicum)

Německo

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

02/05/2014

Irsko

 migrace primárních aromatických aminů (12.6217; 9.8373; 7.3701 mg/kg) ze lžic

Nizozemsko, přes Spojené království

29/04/2014

Irsko

 migrace primárních aromatických aminů (3.7931; 2.9786; 2.3790 mg/kg) z naběračky na špagety

Spojené království

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.