Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 18. týden 2018

Vydáno: 11. 5. 2018
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2018: 30. 4. – 6. 5. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

04/05/2018

Rakousko

 aflatoxiny (B1 = 4,98; celk. = 26.45 µg/kg – ppb) v mandlích

Španělsko, přes Německo

04/05/2018

Dánsko

 nedeklarovaný siřičitan (140 mg/kg – ppm) v sušených jablečných kroužcích a kokosových lupíncích

surovina z Číny a Filipín, přes Nizozemsko

04/05/2018

Itálie

 rtuť (2.2 mg/kg – ppm) v mraženém žraloku mako (Isurus oxyrinchus)

Portugalsko

04/05/2018

Nizozemsko

 nedeklarovaný siřičitan (28 mg/kg – ppm) v řase chlorella, bio

Čína, přes Belgii

03/05/2018

Bulharsko

 kadmium (0.45 mg/kg – ppm) v mraženém špenátu

Belgie, přes Německo

03/05/2018

Nizozemsko

 stopy mandlí (max. 2.5 mg/kg – ppm) v čokoládovém koláči

Čína

02/05/2018

Francie

 Listeria monocytogenes (130 KTJ/100g) v sýru mozzarella

Itálie

02/05/2018

Itálie

 norovirus (GII/2g) v živých ústřicích (Crassostrea gigas)

Francie

02/05/2018

Itálie

 norovirus (GI a GII /2g) v živých ústřicích

Francie

02/05/2018

Francie

 Salmonella enterica ser. Kentucky (přítomnost /25g) v mražených krůtích řízcích

Španělsko

01/05/2018

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) ve slepičích vejcích

Nizozemsko

01/05/2018

Spojené království

 nepovolená potravinářská přídatná látka chloritan sodný (25 %) v roztoku chloritanu sodného

Německo, přes Kypr

01/05/2018

Švýcarsko

 rtuť (1.9 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Portugalsko

30/04/2018

Spojené království

 nedeklarovaná pšenice v lasagních (bio) a jejich nesprávné označení

Spojené království, surovina z Itálie

30/04/2018

Německo

 ostré úlomky v česnekovém chlebu a chlebu s pestem

Německo

30/04/2018

Itálie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (790 MPN/100g) v živých škeblích (Venus veruccosa)

Francie, surovina ze Španělska

30/04/2018

Německo

 chloristan (0.007 pg/kg) a chlorečnan (3140 mg/l) ve stabilizovaném kapalném kyslíku

USA

30/04/2018

Německo

 nedeklarované mandle v čajovém nálevu

neznámý původ

30/04/2018

Francie

 úlomky skla v medu

Francie

30/04/2018

Belgie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v mraženém kuřecím mase

Belgie

30/04/2018

Nizozemsko

 nedeklarovaný laktoprotein a přítomnost laktózy v chlazeném sladkém pečivu tompouce chybně označeném jako jablečný a meruňkoý koláč

 

             

 

                  Krmiva

 

30/04/2018

Spojené království

 příliš vysoké množství vitaminu D3 (mezi 43300 a 56900 IU/kg) v krmivu pro domácí mazlíčky

Česká republika

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.