Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 18. týden 2019

Vydáno: 10. 5. 2019
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 18. týdnu 2019: 29. 4. – 5. 5. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

    Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

03/05/2019

Belgie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v kuřecím salátu

Belgie

03/05/2019

Nizozemsko

 histamin (740 mg/kg – ppm) v mraženém tuňáku

Vietnam

03/05/2019

Itálie

 cizí těleso (kousek kartonu: 7 x 2cm) v mražených rybích prstech

Německo

02/05/2019

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v řase chlorela v prášku, bio

Indie

02/05/2019

Francie

 Listeria monocytogenes (přítomnost v 1 z 5 vzorků /25g) v chlazené paštice

Francie

02/05/2019

Rakousko

 pyrrolizidinové alkaloidy (363.2² µg/kg – ppb) v bylinném čaji s kopřivou

Německo

30/04/2019

Francie

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně shiga toxin produkující Escherichia coli (O26) v sýru ze syrového mléka

Francie

30/04/2019

Švédsko

 nedostatečné označení (pšeničný slad neuvedený na etiketě) piva

USA

30/04/2019

Spojené království

 úlomky plastu ve vegetariánských uzeninách

Spojené
  království, baleno v  Nizozemsku

30/04/2019

Nizozemsko

 benzo(a)pyren (5.65 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 35.95 µg/kg – ppb) v palmovém oleji

Togo

30/04/2019

Norsko

 Salmonella enterica ser. Arizonae v jádrech mandlí

USA, baleno v
  Itálii

30/04/2019

Rakousko

 vysoký obsah olova (1.96 mg/kg – ppm) v salámu z jeleního masa

Itálie

29/04/2019

Polsko

 Salmonella (ve 4 z 5 vzorků /25g) v mraženém kuřecím kebabu

Polsko

29/04/2019

Portugalsko

 vysoký obsah jódu (82.9 mg/kg – ppm) v sušených řasách

Čína

 

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

02/05/2019

Finsko

 úlomky plastu z kráječe na brambory a cibuli

neznámý původ

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.