Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 21. týden 2014

Vydáno: 26. 5. 2014
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 21. týdnu 2014: 19. 5. – 25. 5. 2014 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

Potraviny

 

23/05/2014

Slovensko

 nedeklarovaná sója (8.9 mg/kg) v konzervovaných fazolích s pikantní omáčkou

Maďarsko

22/05/2014

Itálie

 rtuť (2.63 mg/kg) v chlazených filetech (hřbetech) z tuňáka

Španělsko

22/05/2014

Německo

 aflatoxiny (B1 = 23.2; celk. = 25.9 µg/kg) v pražených a solených pistáciových oříšcích

Turecko

22/05/2014

Francie

 Salmonella spp. (přítomnost / 25g) v drůbežích klobásách (chipolata)

Francie

21/05/2014

Nizozemsko

 rtuť (1.745 mg/kg) v mražených filetech z mečouna

Vietnam

21/05/2014

Nizozemsko

 arsen (2.828 mg/kg) a rtuť (1.327 mg/kg) v mražených filetech ze žraloka (Carcharinus spp)

Surinam

19/05/2014

Itálie

 rtuť (1.3 mg/kg) v mražených filetech ze žraloka modrého (Prionace glauca)

Španělsko

 

 

 

 

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.