Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 27. týden 2017

Vydáno: 20. 7. 2017
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 27. týdnu 2017: 3. 7. – 9. 7. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

07/07/2017

Nizozemsko

 chlorpyrifos (0.053 mg/kg – ppm) v jablkách

Chile

07/07/2017

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v masové pomazánce

Belgie

07/07/2017

Nizozemsko

 benzo(a)pyren (113.2 µg/kg – ppb) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celk. PAH4: 359.9 µg/kg – ppb) v doplňku stravy

Maďarsko

07/07/2017

Itálie

 rtuť (2.06 mg/kg – ppm) v mražených filetech z hladkouna obecného (Mustelus mustelus)

Portugalsko

06/07/2017

Itálie

 rtuť (1.88 mg/kg – ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Spojené království, přes Španělsko

06/07/2017

Francie

 Listeria monocytogenes (44000 KTJ/g) v sýru ze syrového kozího mléka

Francie

06/07/2017

Belgie

 vysoká hladina akrylamidu (4756.8; 2062.2 µg/kg – ppb) v biskvitech s jablečnou příchutí

Belgie

06/07/2017

Německo

 nebezpečí zadušení v důsledku konzumace tvrdých bonbonů s kyselým práškem

Nizozemsko

06/07/2017

Nizozemsko

 nedeklarovaná vejce v pistáciové zmrzlině

Belgie

06/07/2017

Belgie

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v paté

Belgie

06/07/2017

Francie

 příliš vysoké množství Escherichia coli (4600; 930; 2400; 11000; 240; 13000 ; 54000; 2300 MPN/100g) v živých slávkách

Francie

06/07/2017

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mraženém mletém mase

Španělsko

06/07/2017

Irsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených solených kuřecích prsou

Brazílie, přes Nizozemsko

05/07/2017

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 3.8 µg/kg – ppb) v rýži basmati

zpracováno v Belgii, surovina z Pákistánu

05/07/2017

Itálie

 rtuť (2 mg/kg – ppm) v mražených hřbetech z marlína indického (Makaira indica)

Indonésie

05/07/2017

Nizozemsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+; stx2+ /25g) v chlazených jehněčích kotletách

Nizozemsko

05/07/2017

Německo

 olovo (mezi 0.48 a 0.64 mg/kg – ppm) v mražené vařené krájené chobotnici

Čína

04/07/2017

Belgie

 Salmonella (přítomnost /25g) v pražených solených pistáciích

Lucembursko

04/07/2017

Maďarsko

 cizí těleso (kousek dřeva – 2 cm) v obilovinách

Belgie

04/07/2017

Německo

 aflatoxiny (B1 = 14.1; celk. = 16.9 µg/kg – ppb) v pistáciové pastě na přípravu zmrzliny a cukrovinek

vyrobeno v Německu, surovina z Itálie

03/07/2017

Itálie

 alimentární nákaza způsobená histaminem (až 1860 mg/kg – ppm) v mražených vakuově balených hřbetech z tuňáka žlutoploutvého (Thunnus albacares)

Španělsko

03/07/2017

Portugalsko

 patulin (86 µg/kg – ppb) v multiovocném nektaru

Španělsko

             

 

                  Krmiva

 

05/07/2017

Rakousko

 Salmonella enterica ser. Derby (přítomnost /25g) a příliš vysoké množství Enterobacteriaceae (54000 KTJ/g) ve žvýkačkách pro psy

Polsko, přes Německo

04/07/2017

Německo

 příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (293 mg/kg – ppm) v krmivu pro ptáky

Polsko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.