Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2019

Vydáno: 31. 7. 2019
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 29. týdnu 2019: 15. 7. – 21. 7. 2019 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

 

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

19/07/2019

Itálie

 Nedeklarovaná sója v mražených obalovaných filetech ze sardelí

Chorvatsko

19/07/2019

Německo

 Vysoký obsah jódu (82 mg/kg) v salátu z mořských řas

Španělsko

19/07/2019

Německo

 Escherichia coli produkující shigatoxin v měkkém sýru

Belgie

19/07/2019

Itálie

 Rtuť (1.27 mg/kg) v rozmražených vakuově balených hřbetních filetech (loins) z mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

19/07/2019

Česká republika

 Vysoký obsah morfinu (morfinové alkaloidy celkem: 172 mg/kg) v semenech modrého máku

Česká republika

19/07/2019

Francie

 Otrava z jídla zapříčiněná pravděpodobně doplňkem stravy

Španělsko, přes
  Německo

18/07/2019

Nizozemsko

 Salmonela enterica ser. Typhimurium
(přítomnost/25g) v chlazeném kuřecím mase

Nizozemsko

18/07/2019

Maďarsko

 Nepovolená látka sildenafil v potravním doplňku

Hongkong

18/07/2019

Německo

 Benzo(a)pyren (7.5 µg/kg) a polycyklické aromatické uhlovodíky (celkem PAH4: 77.9 µg/kg) v konzervovaných šprotech v oleji

Lotyšsko

18/07/2019

Maďarsko

 Nepovolená látka sildenafil v potravním doplňku

Čína

18/07/2019

Francie

 Salmonella (přítomnost/25g) v mraženém nakrájeném okořeněném syrovém kuřecím mase

Polsko

17/07/2019

Francie

 Toxiny způsobující průjmovitou otravu z korýšů (DSP) (181.1 µg/kg) v živých mandlovkách evropských (Glycimeris glycimeris)

Francie

17/07/2019

Francie

 Ochratoxin A (16 µg/kg) v pražené sladové ječné mouce

Spojené království

16/07/2019

Švédsko

 Kovové šupinky v kokosové mouce

Švédsko

16/07/2019

Francie

 Příliš vysoký obsah glutenu (59.6 mg/kg)v bezlepkovém těstě (ready-to-bake) na čokoládové fondány a citrónové dorty

Francie

16/07/2019

Francie

Histamin (1226.2 mg/kg) v chlazených marinovaných filetech z ančoviček (sardelí)

Maroko

16/07/2019

Belgie

 Nedeklarovaný gluten (možná přítomnost ovesných otrub) na semenech lnu hnědého

Lucembursko

16/07/2019

Polsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (ve 4 z 5 vzorků/25g) v semenech hořčice bílé

Polsko

15/07/2019

Itálie

 Ochratoxin A (478.1 mg/kg) v čaji z aromatických rostlin

Indie, surovina z Chorvatska

15/07/2019

Irsko

 Nákaza z jídla způsobená pravděpodobně baktérii Salmonella (přítomnost/25g) v chlazeném tepelně zpracovaném výrobku z vepřového masa

Rumunsko

15/07/2019

Česká republika

 Salmonella enterica ser. Bareilly (přítomnost/25g) ve vaječném prášku

Česká republika

             

 

                  Krmiva

 

17/07/2019

Itálie

 Salmonella enterica ser. Derby(přítomnost/25g) v psích „žvýkačkách“

Polsko, přes
  Německo

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

17/07/2019

Kypr

 Migrace olova (0.83; 0.88; 0.85; 1.08; 0.74 mg/dm2) z porcelánových talířů

Čína, přes Řecko

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.