Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 38. týden 2011

Vydáno: 26. 9. 2011
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 38. týdnu 2011: 19.9.–25.9. 2011 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila
země

Důvod ohlášení

Země původu
výrobku

Potraviny

22/09/2011

Spojené království

kousky kovu v nízkotučném ovocném jogurtu

Německo

22/09/2011

Itálie

rtuť (1.5 mg/kg) v chlazeném hladkounovi (Mustelus mustelus)

Francie

21/09/2011

Nizozemsko

Salmonella (přítomnost/125 g) ve velkém množství sušené syrovátky (prášku)

Nizozemsko

21/09/2011

Spojené království

nedeklarovaný gluten (lepek) (140 mg/kg) v ovsu bez příměsí (bezlepkovém)

Švédsko, přes Spojené království

21/09/2011

Francie

Salmonela v naklíčených semenech

Německo, přes Švýcarsko

20/09/2011

Itálie

podezření na shiga toxin-produkující Escherichiu coli (O 26 (potenciální přítomnost), vtx 1 pozitivní, vtx 2 pozitivní, eae pozitivní) v telecím mase

Nizozemsko

20/09/2011

Česká republika

histamin (mezi 18.3 a 1522 mg/kg) v konzervě sardinella

Estonsko

20/09/2011

Irsko

nedeklarovaný gluten (lepek), vejce a pšenice v hovězí stroganoff (omáčce)

Francie

19/09/2011

Belgie

zakázaná látka nitrofuran (metabolit) (2.4 μg/kg) v mražených krevetách

Čína, přes Nizozemsko

 

 

              Krmiva

 

22/09/2011

Německo

arsen (23.1 mg/kg) v kvasinkách pro krmné účely (Saccharomyces Cerevisiae)

Brazílie

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

   
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde