Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 46. týden 2016

Vydáno: 25. 11. 2016
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 46. týdnu 2016: 14. 11. – 20. 11. 2016 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

18/11/2016

Nizozemsko

 Escherichia coli produkující shiga toxin a Salmonella (přítomnost /25g) v čerstvé mátě

Laos, přes Nizozemsko

18/11/2016

Itálie

 rtuť (2.401 mg/kg – ppm) v mraženém žraloku (Dalatias Licha)

Španělsko, přes Nizozemsko

18/11/2016

Švýcarsko

 ochratoxin A (20 µg/kg – ppb) v sušených rozinkách

Turecko, přes Francii

18/11/2016

Spojené království

 nedeklarované arašídy (15900 mg/kg – ppm) v kokosovo- mandlovém másle

Nizozemsko

18/11/2016

Rakousko

 kousky kovu v zákusku

Itálie

18/11/2016

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v pažitce

Laos, přes Nizozemsko

17/11/2016

Švýcarsko

 vysoký obsah jódu (4400 mg/kg – ppm) v sušených řasách

Čína, přes Nizozemsko

17/11/2016

Belgie

 příliš vysoký obsah lepku (79; 110 mg/kg – ppm) v mražené bezlepkové rybě obalené ve strouhance

Belgie

16/11/2016

Česká republika

 aflatoxiny(B1 = 11.8; celk. = 13.4 µg/kg – ppb) v arašídech neloupaných

USA, přes Německo

16/11/2016

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 13.4; celk. = 15.3 µg/kg – ppb) v čokoládových pralinkách s pistáciemi

Francie

15/11/2016

Itálie

 příliš vysoký obsah lepku (40; 49 mg/kg – ppm) v bezlepkových rýžových chlebíčcích s bílou čokoládou 

Německo

14/11/2016

Nizozemsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v instantní směsi na palačinky

Německo

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.