Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 5. týdnu 2014: 27. 1. – 2. 2. 2014 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
31/01/2014
|
Itálie
|
cizí těleso (20c mince) v čokoládě s pomerančovou příchutí s mandlemi
|
Švýcarsko
|
31/01/2014
|
Belgie
|
Salmonella enteritidis v kuřeti
|
Belgie
|
31/01/2014
|
Finsko
|
olovo (9.9 mg/kg) a Salmonella enteritidis v sušených kopřivách
|
Německo
|
29/01/2014
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (< 10 CFU/g) v uzeném lososovi
|
Francie
|
29/01/2014
|
Portugalsko
|
aflatoxiny (B1 = 54.9; celk. = 169.4 µg/kg) v sušených fících
|
Španělsko
|
29/01/2014
|
Polsko
|
ochratoxin A (198.7 µg/kg) v mletém černém pepři
|
Polsko, surovina z Vietnamu
|
28/01/2014
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (190 CFU/g) ve filetech z uzeného pstruha
|
Dánsko, přes Belgii
|
28/01/2014
|
Německo
|
vysoký obsah jódu (10.1 mg/kg) v konzervovaných mořských řasách v pikantní (ostré) marinádě
|
Bělorusko, přes Lotyšsko
|
28/01/2014
|
Itálie
|
rtuť (1.48 mg/kg) ve zmrazeném žralokovi mako (Isurus oxyrinchus)
|
Španělsko
|
27/01/2014
|
Švýcarsko
|
Listeria monocytogenes (4100 CFU/g) v sýru gorgonzola
|
Itálie
|
27/01/2014
|
Spojené království
|
nepovolená látka clopidol (10 µg/kg) v mrazených kuřecích prsních filetech
|
Brazílie, přes Nizozemsko
|
27/01/2014
|
Švédsko
|
Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v mletém hovězím mase
|
Irsko
|
27/01/2014
|
Finsko
|
aflatoxiny (B1 = 19; celk. = 21 µg/kg) v blanšírovaných mandlích
|
Austrálie, přes Nizozemsko
|
|
|
|
|
|
|
Krmiva
|
|
31/01/2014
|
Slovinsko
|
aflatoxiny (B1 = 0.084 mg/kg) v kukuřici
|
Chorvatsko
|
31/01/2014
|
Lotyšsko
|
dioxiny (24.1 ng/kg) v rybím oleji
|
Litva
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.