Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 50. týden 2015

Vydáno: 22. 12. 2015
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 50. týdnu 2015: 7. 12. – 13. 12. 2015 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

11/12/2015

Itálie

 alimentární nákaza (scombroid syndrom) pocházející pravděpodobně z rozmražených filetů z tuňáka žlutoploutvého

Španělsko

11/12/2015

Francie

 Salmonella enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích paličkách  

vyrobeno v Polsku

11/12/2015

Spojené království

 Salmonella (přítomnost /25g) v prášku z máty

Egypt

11/12/2015

Kypr

 ochratoxin A (18.5 µg/kg – ppb) v sušených sultánkách

Řecko

11/12/2015

Německo

 příliš vysoký obsah vitaminu B6 (366 mg/kus) ve vitaminu B komplex

USA, přes Nizozemsko

11/12/2015

Dánsko

 propargite (0.38 mg/kg – ppm) v pomerančích

Brazílie

11/12/2015

Slovensko

 Salmonella (5 z 5 vzorků /10g) v chlazených výrobcích z mletého masa

Polsko

11/12/2015

    Německo

 fumonisiny (1831 µg/kg – ppb) v kukuřici na popcorn

Turecko

10/12/2015

Francie

 Listeria monocytogenes (15000 CFU/g) v sýru gorgonzola

Itálie

09/12/2015

Itálie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném ovčím sýru vyrobeném ze syrového mléka

Francie

09/12/2015

Itálie

 nedeklarovaný gluten (lepek) v bezlepkovém čokoládovém nugátu

Itálie

09/12/2015

Švédsko

 Clostridium v langustové polévce s šafránem

Nizozemsko

09/12/2015

Itálie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazených plátcích uzeného lososa

Dánsko

09/12/2015

Itálie

 deoxynivalenol (DON) (1199.5 µg/kg – ppb) a zearalenon (379.7 µg/kg – ppb) v bílé kukuřičné mouce

Itálie

09/12/2015

Spojené království

 nedeklarovaná vejce v lehkém čokoládovém koláči s ovocem

Spojené království

09/12/2015

Litva

 nepovolená složka potraviny nového typu aegeline (přítomnost) v doplňku stravy

USA, přes Spojené království

09/12/2015

Belgie

 aflatoxiny (B1 = 23.9; celk. = 54.7 µg/kg – ppb) v pepři bílém mletém  

Nizozemsko

09/12/2015

Dánsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazených plátcích uzeného lososa

Dánsko

08/12/2015

Finsko

 stopy arašídů (17 mg/kg – ppm) v cereálních tyčinkách

Česká republika, přes Švédsko

08/12/2015

Lotyšsko

 ochratoxin A (40.1 µg/kg – ppb) v chilli

Čína, přes Polsko

08/12/2015

Německo

 příliš vysoký počet Escherichia coli (330 MPN/100g) ve slávkách a ústřicích

Německo

08/12/2015

Německo

 příliš vysoký obsah vitaminu B6 (48 mg/kus) ve vitaminu B komplex

USA, přes Nizozemsko

07/12/2015

Nizozemsko

 Listeria monocytogenes (v 5 z 5 vzorků /25g) v salátu z olihní

USA

07/12/2015

Nizozemsko

 Salmonella typhimurium (typ MLVA: 2-23-8-8-212) v tatarském bifteku z hovězího masa

Nizozemsko, surovina z Polska, Dánska, Belgie a České republiky

07/12/2015

Dánsko

 nedeklarovaný gluten (lepek) a mléčná složka v lékořicových bonbónech

Švédsko, přes Německo

 

 

Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.