Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 7. týdnu 2014: 10. 2. – 16. 2. 2014 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
|
|
Potraviny
|
|
14/02/2014
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (> 15000 CFU/g) v čerstvém sýru namáčeném při zrání v brandy z hroznových výlisků (grape marc)
|
Francie
|
14/02/2014
|
Francie
|
zakázaná látka 17-alfa-boldenon (ve vzorku moči) u býka
|
Španělsko, porážka ve Francii
|
14/02/2014
|
Itálie
|
rtuť (4.01 mg/kg) v mražených filetech žraloka mako (Isurus oxyrinchus)
|
Španělsko
|
13/02/2014
|
Belgie
|
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/ 25g) v chlazeném sýru
|
Francie
|
13/02/2014
|
Česká republika
|
nepovolená látka 1,3 dimethylamylamin (DMAA) (2591 mg/kg) v potravním doplňku
|
USA, zpracováno ve Spojeném království
|
13/02/2014
|
Maďarsko
|
benzo(a)pyren (4.4 µg/kg) a těžké polycyklické aromatické uhlovodíky (suma benzo(a)pyren, benz(a)antracen, benzo(b)fluoranten, chrysen: 31.3 µg/kg) v uzených šprotech
|
Lotyšsko
|
13/02/2014
|
Maďarsko
|
benzo(a)pyren (6.8 µg/kg) a těžké polycyklické aromatické uhlovodíky (suma benzo(a)pyren, benz(a)antracen, benzo(b)fluoranten, chrysen: 37.7 µg/kg) v uzených šprotech
|
Estonsko
|
12/02/2014
|
Itálie
|
peroxid vodíku (přítomnost ve 2 z 5 vzorků) ve vanilkovém čokoládovém pudinku
|
Německo
|
12/02/2014
|
Belgie
|
Escherichia coli produkující shigatoxin (přítomnost/ 25g) v chlazené hovězí pleci
|
Belgie
|
11/02/2014
|
Finsko
|
aflatoxiny (B1 = 36; celk. = 39 µg/kg) v paprice mleté (koření)
|
Turecko, přes Švédsko
|
11/02/2014
|
Švédsko
|
Salmonella spp. (přítomnost/ 25g) v cibuli mleté (koření)
|
neznámý původ, přes Nizozemsko
|
11/02/2014
|
Francie
|
dioxiny (2.582 pg WHO TEQ/ g), dioxinům podobné polychlorované bifenyly (PCDD/F + PCB-DL: 21.551 pg WHO TEQ/ g) a polychlorované bifenyly nepodobné dioxinům (721.024 µg/kg) v mraženém uzeném úhořovi (Anguilla Anguilla)
|
Nizozemsko
|
10/02/2014
|
Německo
|
vysoký obsah hliníku (833 mg/kg) ve směsi mouk
|
Thajsko, přes Nizozemsko
|
10/02/2014
|
Nizozemsko
|
etefon (1.38 mg/kg) ve stolních hroznech
|
Peru
|
10/02/2014
|
Francie
|
Salmonella enteritidis (přítomnost/ 25g) v mraženém syrovém kuřecím mase
|
Polsko
|
|
|
|
|
|
|
Krmiva
|
|
10/02/2014
|
Dánsko
|
aflatoxiny (B1 = 4.8 / B1 = 28.4 / B1 = 55.9 µg/kg) v organických semenech sóji
|
Kazachstán
|
|
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.