Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 9. týdnu 2013: 25.2.–3.3. 2013 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum
|
Ohlásila země
|
Důvod ohlášení
|
Země původu výrobku
|
Potraviny
|
01/03/2013
|
Itálie
|
rtuť (1.25 mg/kg) v mraženém žralokovi modravém (Prionace glauca)
|
Portugalsko
|
01/03/2013
|
Švédsko
|
Salmonella typhimurium (přítomnost) v mraženém hovězím mase
|
Irsko
|
01/03/2013
|
Francie
|
Listeria monocytogenes (40 CFU/g) v mražených jemných čerstvých sýrech z ovčího mléka
|
Francie
|
28/02/2013
|
Dánsko
|
noroviry (GGI a GGII) v chlazených ústřicích (Crassostrea Gigas)
|
Francie
|
27/02/2013
|
Německo
|
Escherichia coli produkující shiga toxin (přítomnost/ 25g) v čerstvém sýru z kravského mléka
|
Francie
|
27/02/2013
|
Finsko
|
stopy mléka v čokoládových velikonočních vejcích s náplní
|
Finsko
|
26/02/2013
|
Švédsko
|
Salmonella (přítomnost/ 25g) v chlazených hovězích odřezcích
|
Švédsko, surovina z Nizozemska
|
25/02/2013
|
Francie
|
příliš nízká acidita (pH = 4; 4.1; 5; 5.6 – potenciální růst Clostridium botulinum) pokrmů: „tapenade“ (pomazánka z oliv), „tian“ (zapečené jídlo), „olivado“ (avokádový olej)
|
Francie
|
25/02/2013
|
Česká republika
|
nepovolený 1,3 dimethylamylamin (DMAA) (2750 mg/kg) v potravním doplňku
|
Slovensko
|
25/02/2013
|
Belgie
|
nepovolené barvivo Sudan 4 (15 mg/kg) v palmovém oleji
|
Ghana
|
25/02/2013
|
Německo
|
aflatoxiny (B1 = 8.11; celk. = 29.0 µg/kg) v sušených fících
|
Turecko
|
|
|
|
|
|
|
Krmiva
|
|
01/03/2013
|
Německo
|
aflatoxiny (B1 = 57.6; celk. = 71.3 µg/kg) v kukuřici
|
Rumunsko, přes Belgii
|
Materiály přicházející do styku s potravinami
|
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.