Bezpečnost potravin

Hleny z mléka? Ne, „zácpa v hlavě“. Mýty a pravdy o mléku

Vydáno: 6. 6. 2019
Autor: Výživa dětí

Mléko či spíše výrobky z něj u nás patří mezi základní potraviny.


Foto: Shutterstock

Je mléko prospěšné a nepostradatelné?

V posledních letech se stále vedou diskuze na téma, jestli dospělý člověk potřebuje konzumovat mléko, které je primárně určené pro mláďata krav či koz.

„Střední a Severní Evropa konzumuje mléko a mléčné výrobky po tisíciletí. Jsme na něj zvyklí a adaptovaní. Geneticky jsme se přizpůsobili trávení mléčného cukru – laktózy, což třeba nemají Číňané a Afričané. Mléko či spíše výrobky z něj u nás zkrátka patří mezi základní potraviny,“ vysvětluje odborník na výživu Petr Havlíček. Připomíná ale, že dospělý člověk mléko nějak zásadně nepotřebuje.

„Byla by velká škoda, kdyby lidé ze svého jídelníčku vyřadili především fermentované výrobky z mléka, tedy jogurty, kefíry, zákysy a sýry. Jsou to totiž zdrojem nejen bílkovin a celé řady dalších živin, ale i pozitivně působících probiotických bakterií,“ připomíná výživový poradce.

Celý článek zde: „Hleny z mléka? Ne, „zácpa v hlavě“. Mýty a pravdy o mléku“  

Zdroj článku: Výživa Dětí

 

Další informace o mléce a mýtech v souvislosti s mlékem naleznete na webových stránkách Společnosti pro výživu: http://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-myty-a-realita/myty-o-mlece/