Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Hodnocení spojitosti mezi konzumací mléka a diabetem 2. typu do kategorie

Aktuality > Aktuality

Hodnocení spojitosti mezi konzumací mléka a diabetem 2. typu

Vydáno: 8.7.2013
Tisk článku
Německý spolkový úřad pro hodnocení rizik vydal stanovisko k možné spojitosti mezi konzumací mléka a mléčných výrobků a vývojem diabetu 2. typu.

Individuální pozorovatelé vyjádřili hypotézu, že nárůst diabetu souvisí se stoupající konzumací mléka a mléčných produktů. Teorií je, že aminokyselina leucin, která je přirozenou složkou mléka, hraje speciální roli aktivací signálních systémů v těle.

Úřad BfR zhodnotil dostupné vědecké studie a dospěl k závěru, že není žádný důkaz pro pozitivní spojitost mezi konzumací mléka a diabetus  mellitus 2. typu.  (Není žádná, vědecky opodstatněná studie na lidech, která by tuto teorii podporovala.) Početné epidemiologické studie popírají pozitivní spojitost mezi konzumací mléka a diabetem 2. typu. Spíše se očekává příznivý účinek ve spojitosti s diabetem typu 2.

Většina studií ukazuje, že mléko a mléčné výrobky mají ochranný efekt pokud jde o vývoj diabetu 2. typu a metabolického syndromu. Metabolický syndrom je charakterizován, mimo jiné inzulinovou rezistencí, a je rizikovým faktorem pro ischemickou chorobu srdeční a další onemocnění.
Redukce konzumace mléčných výrobků není považována za smysluplnou strategii pro prevenci diabetu. (Nízkotučné) Mléko a mléčné výrobky by měly být nedílnou součástí vyvážené stravy.

Stanovisko BfR: "Hodnocení možné spojitosti mezi konzumací mléka a vývojem diabetu mellitu 2. typu" 
"Assessment of a possible connection between milk consumption and the development of type 2 diabetes mellitus"

Zdroj:  BfR  (Německý spolkový úřad pro hodnocení rizik)


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021