Bezpečnost potravin

Hodnocení spojitosti mezi konzumací mléka a diabetem 2. typu

Vydáno: 8. 7. 2013
Autor: berankova1

Německý spolkový úřad pro hodnocení rizik vydal stanovisko k možné spojitosti mezi konzumací mléka a mléčných výrobků a vývojem diabetu 2. typu.

Individuální pozorovatelé vyjádřili hypotézu, že nárůst diabetu souvisí se stoupající konzumací mléka a mléčných produktů. Teorií je, že aminokyselina leucin, která je přirozenou složkou mléka, hraje speciální roli aktivací signálních systémů v těle.

Úřad BfR zhodnotil dostupné vědecké studie a dospěl k závěru, že není žádný důkaz pro pozitivní spojitost mezi konzumací mléka a diabetus  mellitus 2. typu.  (Není žádná, vědecky opodstatněná studie na lidech, která by tuto teorii podporovala.) Početné epidemiologické studie popírají pozitivní spojitost mezi konzumací mléka a diabetem 2. typu. Spíše se očekává příznivý účinek ve spojitosti s diabetem typu 2.

Většina studií ukazuje, že mléko a mléčné výrobky mají ochranný efekt pokud jde o vývoj diabetu 2. typu a metabolického syndromu. Metabolický syndrom je charakterizován, mimo jiné inzulinovou rezistencí, a je rizikovým faktorem pro ischemickou chorobu srdeční a další onemocnění.
Redukce konzumace mléčných výrobků není považována za smysluplnou strategii pro prevenci diabetu. (Nízkotučné) Mléko a mléčné výrobky by měly být nedílnou součástí vyvážené stravy.

Stanovisko BfR: „Hodnocení možné spojitosti mezi konzumací mléka a vývojem diabetu mellitu 2. typu“ 
Assessment of a possible connection between milk consumption and the development of type 2 diabetes mellitus

Zdroj:  BfR  (Německý spolkový úřad pro hodnocení rizik)