Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Hořčice jako prioritní alergen do kategorie

Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv
Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Hořčice jako prioritní alergen

Vydáno: 16.10.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Značení hořčice na potravinářských výrobcích v EU je povinné. Kanada o jejím značení teprve jedná.
Ministerstvo zdravotnictví v Kanadě (Health Canada) uveřejnilo svůj návrh nových nařízení týkajících se značení alergenů, ve kterých je hořčice klasifikována jako prioritní alergen. Uvádí se, že zařazení hořčice do nových nařízení je výsledkem odezvy a diskusí vedených s potravinářským průmyslem, zástupci zdravotnictví a veřejnosti. Navrhované dodatky k nařízení byly publikovány v červenci 2008 a bylo k nim podáno více než 140 připomínek.
 
Na potravinářských výrobcích v Evropě je značení hořčice již povinné.
 
Zdroj: Allergen Bureau eNews (October 2009)
 
Situace v ČR
Vyhláška č. 113/2005 Sb. stanovuje způsob označování potravin a tabákových výrobků.
Vyhláška č. 127/2008 Sb. stanovuje seznam alergenních složek (jde o přílohu č. 1 k vyhlášce 113/2005 Sb.)
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021