Bezpečnost potravin

Hořká čokoláda může snižovat chronický únavový syndrom

Vydáno: 13. 1. 2007
Autor: pospisilova

Denní konzumace přiměřeného množství hořké čokolády s vysokým obsahem polyfenolů může napomáhat při snižování symptomů chronického únavového syndromu.

Studie pracovníků britského Hull and East Yorkshire Hospitals NHS Trust naznačuje, že denní konzumace přiměřeného množství hořké čokolády s vysokým obsahem polyfenolů může napomáhat při snižování symptomů chronického únavového syndromu (CFS, Chronic Fatigue Syndrome). V rámci studie dostávali participanti po dobu osmi týdnů 45 g čokolády s 85% obsahem kakaa s vysokým obsahem polyfenolů. Po dvoutýdenní přestávce dostávali opět po dobu osmi týdnů náhražku hořké čokolády s nízkým obsahem polyfenolů. Účastníci se podle vlastního sdělení cítili mnohem méně unaveni po konzumaci čokolády bohaté na poyfenoly, zatímco po konzumaci placeba se únava zvýšila. Během šetření nedošlo u nikoho k žádnému podstatnému zvýšení tělesné hmotnosti. Čokoláda byla dosud spojována pouze se zvyšováním hladiny neurotransmiterů jako je serotonin, který je dáván do spojitosti s regulací spánku a nálady. Britští výzkumníci vyslovili hypotézu, že polyfenoly v hořké čokoládě mohou zmírňovat syndrom CFS prostřednictvím serotoninu. Další výzkumy budou zaměřeny na event. pozitivní vliv hořké čokolády na diabetes 2. typu a polycystický ovariální syndrom. Další informace na adrese