Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Hořké mléko kontaminované bakterií Pseudomonas do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Hořké mléko kontaminované bakterií Pseudomonas

Vydáno: 5.6.2009
Tisk článku
Francouzská společnost Candia stáhla z trhu 30 000 kartonů s kontaminovaným pasterovaným mlékem.
Přední francouzský zpracovatel mléka – společnost Candia - stáhl z trhu 30 000 kartonů "čerstvého“ (pasterovaného) mléka značky Viva a Grandlait kontaminovaného bakterií pseudomonas. Zásah ve více než 30 hypermarketech v oblastech Pyrenejí a Languedoc-Rousillon byl učiněn poté, co řada spotřebitelů reklamovala zakoupené mléko kvůli hořké a „chemické“ pachuti. Podle zpracovatele mléka neznamená kontaminace riziko pro zdraví, ale citlivější osoby by mohly mít kvůli nepatřičné chuti zažívací problémy.

EU Food Law, 2009, č. 391, s. 29-30

Poznámka
Bakterie Pseudomonas se vyznačuje výraznou proteolytickou a lipolytickou aktivitou. Důsledkem jsou nežádoucí pachy (ovocné, rybí) a pachuti (mýdlová, hořká). Štěpením tuků dochází k žluknutí (žlutá barva smetany či másla). V důsledku produkce barviv může docházet k červenání či modrání mléka. Preudomonas fluorescens je v mléce velmi rozšířen ale pasterací by mělo dojít k inaktivaci.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021